Δεν επήλθε αλλαγή στις έδρες από την επαναληπτική ψηφοφορία στην πΓΔΜ

12:56 26/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκόπια, ΠΓΔΜ (ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Δεν επήλθε αλλαγή στην κατανομή των εδρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (του απερχόμενου VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης/ SDSM του Ζόραν Ζάεφ) από την επαναληπτική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Τεάρτσε, καθώς το κόμμα του Ζάεβ επικράτησε

μεν του κόμματος του Γκρούεφσκι, όμως δεν κατόρθωσε να καλύψει τη διαφορά των 304 που χρειαζόταν για να κερδίσει την έδρα στην 6η εκλογική περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, στην επαναληπτική ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα του Τεάρτσε το SDSM έλαβε 245 ψήφους, ενώ το VMRO-DPMNE 149 ψήφους.Η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Έτσι, οι έδρες παραμένουν όπως αυτές είχαν προκύψει από τις εκλογές της 11 ης Δεκεμβρίου: το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι λαμβάνει 51 έδρες στη νέα Βουλή, το SDSM του Ζόραν Ζάεβ 49 έδρες, το συγκυβερνών αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι 10 έδρες, το νεοσύστατο αλβανικό BESA 5 έδρες, η νεοϊδρυθείσα “Συμμαχία για τους Αλβανούς” 3 έδρες και το αντιπολιτευόμενο αλβανικό DPA 2 έδρες.

Το νέο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Από εδώ και πέρα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πρέπει εντός 48 ωρών να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Κοινοβουλίου.

Δύσκολη υπόθεση ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ο εκπρόσωπος του SDSM, Πέτερ Σιλέγκοφ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο εκλογικό τμήμα του Τεάρστε δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι του Δήμου αυτού, παρά τις πιέσεις που υπέστησαν τις περασμένες ημέρες, ακολούθησαν το παράδειγμα των υπολοίπων πολιτών της ΠΓΔΜ που ψήφισαν για αλλαγές στη χώρα.

Ο Σιλέγκοφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το SDSM θα είναι αυτό που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο εκλογικό τμήμα του Τεάρστε δεν επέφερε αλλαγές στην κατανομή των εδρών, δήλωσε ότι η επαναληπτική αυτή ψηφοφορία είχε συμβολικό χαρακτήρα.

Ο αρχηγός του SDSM Ζόραν Ζάεβ, σε ανάρτησή του στο facebook μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής ψηφοφορίας στο εκλογικό τμήμα του Τεάρτσε ανέφερε ότι “η νίκη της πλειοψηφίας των πολιτών στη χώρα που ψήφισαν για αλλαγές επιβεβαιώθηκε και στο πολυεθνικό Τεάρτσε” και συνεχάρη τους ψηφοφόρους του Τεάτρσε για την επιλογή τους.

Το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι , σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο εκλογικό τμήμα του Τεάρστε, σημείωσε ότι για το κόμμα αυτό οι εκλογές στη χώρα ολοκληρώθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι παραμένει προσηλωμένο στα επόμενα βήματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το VMRO-DPMNE VMRO-DPMNE είχε αντιδράσει έντονα στην προ ημερών απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για επανάληψη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό τμήμα στο Τεάρτσε και είχε αναφέρει ότι δεν θα συμμετάσχει στην επαναληπτική ψηφοφορία, ούτε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της. Ωστόσο,από τις ψήφους που έλαβε, φαίνεται πως παρακίνησε τους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στην κάλπη.

Μετά την επαναληπτική αυτή ψηφοφορία, το τοπίο σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση παραμένει θολό, καθώς και τα αλβανικά κόμματα που αναδεικνύονται ρυθμιστές των εξελίξεων, έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε το πιθανότερο είναι η χώρα, την άνοιξη, μαζί με τις προγραμματισμένες για τότε δημοτικές εκλογές, να οδηγηθεί εκ νέου σε βουλευτικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα