Δεν αίρεται η απαγόρευση του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας

13:22 5/6/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Καθησυχαστικός ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, επισημαίνοντας, ότι δεν θα αρθεί η απαγόρευση του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
Αφορμή στάθηκε χθεσινή παρέμβασή του στην Βουλή. Κάλεσε τα κόμματα σε συζήτηση το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, για τη λήψη μέτρων, ώστε να γίνει ομαλή η μετάβαση, μετά την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων.

Σχετική είδηση: Συνεχίζεται στη Βουλή
η συζήτηση για το ν/σ για τα «ενήμερα» δάνειαΟι Τράπεζες

«Από τη στιγμή που όπως είπατε, η κυβέρνηση άνοιξε και ξαναέκλεισε το θέμα των πλειστηριασμών δεν βλέπω τον λόγο να το ξανανοίξω εγώ, αυτό το θέμα», δήλωσε ο γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χ. Γκόρτσος, ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τη θέση της Ένωσης στο ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων.

«Πρέπει όμως να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση της Ένωσης προς την κυβέρνηση για το θέμα», είπε ο κ. Γκόρτσος και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα». Σημείωσε επίσης ότι και «στις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί ο αριθμός είναι πολύ μικρός».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Τελικώς, τις πραγματικές προθέσεις αυτής της κυβέρνησης τις μαθαίνουμε από τις υποτιθέμενες ατυχείς δηλώσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ο κ. Σκορδάς (όπως άλλωστε είχε κάνει και ο κ. Μέργος, με τον κατώτατο μισθό) προανήγγειλε ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί. Αυτή η αποκαλυπτική δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, κάνει σαφές το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Τα δίνει όλα για τις τράπεζες και αδιαφορεί για τα νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με αίσθημα ευθύνης παρουσίασε πριν λίγες ημέρες τις προτάσεις του για την άμεση ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων. Μέσα σε αυτές περιέχονταν και οι προτάσεις του για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σήμερα, απαιτείται η ολική διαγραφή επισφαλών δανείων για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, μείωση των δανειακών υποχρεώσεων με κοινωνικά κριτήρια, εκλογίκευση των επιτοκίων, δόσεις στο ύψος του 30% του διαθέσιμου εισοδήματος. Με δυο λόγια, χρειάζονται κοινωνικά δίκαια μέτρα που θα αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα προβλήματα των τραπεζών, για τις οποίες πάντα «λεφτά υπάρχουν», αλλά κυρίως των πολιτών».
Keywords
Τυχαία Θέματα