Δ. Μακεδονία: Αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων

09:25 12/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων Φλώρινας, που βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο (10.6.2017) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των μεγάλων κατολισθήσεων στα ορυχεία Αμυνταίου της ΔΕΗ, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων.

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης αυτή τη βδομάδα στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει στη Βουλή, θα μπει τροποποίηση του Ν. 3937/2011, που προβλέπει τη μετεγκατάσταση του οικισμού και θα μετατραπεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, που είναι πιο γρήγορη διαδικασία για την αποκατάσταση των κατοίκων.

Εξαιτίας της κατολίσθησης του Σαββάτου έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια στον οικισμό των Αναργύρων, ενώ καταπλακώθηκαν και τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς της ΔΕΗ, που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή. Το χώρο μάλιστα επισκέφθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ενώ χθες επισκέφθηκε τον οικισμό και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Οι περίπου 180 κάτοικοι, φιλοξενούνται πλέον σε ξενοδοχεία της περιοχής με πρωτοβουλία της ΔΕΗ, μέχρι και την εκτόνωση του φαινομένου, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία των αυτοψιών και η καταγραφή της κατάστασης των σπιτιών από κλιμάκια του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ με απόφαση Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017, από το 1ο έως το 3ο χλμ της επαρχιακής οδού Αναργύρων –Βαλτονέρων.

Εν τω μεταξύ τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για τα αίτια της κατολίσθησης διέταξε ο Εισαγγελέας Φλώρινας, ενώ κριτική για το γεγονός ότι δεν προέβλεψε η ΔΕΗ το φαινόμενο αυτό της κατολίσθησης άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι επανειλημμένα έχει φέρει στη Βουλή το ζήτημα της μετεγκατάστασης των οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ τονίζει οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες και δεν αναιρούνται από το γεγονός ότι ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, επισημαίνοντας ότι νομοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι μετεγκαταστάσεις τεσσάρων οικισμών, μεταξύ αυτού και των Αναργύρων.

Κριτική προς την περιφερειακή αρχή άσκησε και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία ζητά έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, για σήμερα με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού, του προέδρου της ΔΕΗ και όλων των βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας, για τις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων και Ακρινής.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, απευθυνόμενος στους κατοίκους των Αναργύρων, μετά την εξαγγελία του κ. Σταθάκη για απαλλοτρίωση του οικισμοί, αφού τόνισε ότι γίνεται «ένα άλμα» στο θέμα της μετεγκατάστασης ανέφερε ότι ήδη έχει δοθεί στον υπουργό, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αίτημα όπου προβλέπονται πως θα πρέπει να επιδοτηθούν οι διαδικασίες, πως θα γίνουν μειώσεις στις χρηματοδοτικές εισφορές, ακόμα και στο ΙΚΑ όταν κλείσουν τα σπίτια, αλλά και πως πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που δεν θα υφίστανται στο οικισμό.

Την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Καρυπίδης, θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον υπουργό και τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση στους Αναργύρους, με τη συμμετοχή και των δημάρχων Αμυνταίου και Εορδαίας, αλλά και της ΑΝΚΟ, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στον οικισμό βρέθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. Μανώλης Παναγιωτάκης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα