Χρέος, β΄αξιολόγηση και πλεονάσματα στο Eurogroup της Δευτέρας

15:56 20/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με όπλο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, πηγαίνει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, διαμηνύοντας στους δανειστές πως είναι η σειρά τους να τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους. Την ίδια ώρα είναι πυρετώδεις οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις για τη γερύρωση των διαφορών μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου ενόψει του Eurogroup, με

επίκεντρο τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Από την άλλη, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι θα επιδιώξει μία συνολική συμφωνία ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεδρίαση του Washighton Group πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, με τον πρωθυπουργό να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η «μπάλα πλεόν είναι στο γήπεδο των δανειστών», τους οποίους και καλεί να τηρήσουν τισ δεσμεύσεις τους και να δώσουν λύση στο χρέος.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του sτον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», επεσήμανε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας τόνισε πως δεν συντρέχουν λόγοι καθυστερήσεων στο να υπάρξει μια συνολική συμφωνία και για το θέμα του χρέους. Υπενθύμισε ότι και στην πρώτη αξιολόγηση κάποιοι «έπαιζαν παιχνίδια» και ήθελαν να μην κλείσει, αλλά «δεν τους πέρασε» και σημείωσε: «Οι πιέσεις είναι προς την πλευρά που πρέπει, ώστε να υπάρξει λύση. Άπαντες έχουν κάνει τα βήματα για να υπάρξει μια λύση που να κόβει το καρπούζι στη μέση και ήρθε η σειρά και των τελευταίων επιμενόντων να κάνουν το ίδιο».
Για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, είπε ότι «το ξέρει όλη η οικουμένη και μόνο η ηγετική επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ δεν το έχει παραδεχθεί ότι οι καθυστερήσεις υπήρξαν λόγω των μεγάλων διαφωνιών που είχαν μεταξύ τους οι θεσμοί».
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται με την κεκτημένη ταχύτητα της κυβέρνησης Σαμαρά» και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε «να εξηγήσει κάποια στιγμή αν επρόκειτο για success story, όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς, αν τα έκανε όλα καλά ο πρώην πρωθυπουργός ή έκανε και λάθη και τι από αυτά που έκανε ο κ. Σαμαράς και υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός του, επιδιώκει να τα ξανακάνει αν ποτέ-που δεν θα γίνει-αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας».
Επίσης, χαρακτήρισε «λογαριασμούς του Καραγκιόζη» τα ποσά που παρουσιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για το ύψος των μέτρων και των αντίμετρων και είπε πως οι εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια.

«Έχουμε επιλέξει να μείνουμε προσηλωμένοι στο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία» τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FREESUNDAY. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών ως «ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και υπογραμμίζει ότι «το βασικό ζήτημα για εμάς πλέον είναι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ανοίγει την πόρτα στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές».

«Περιμένουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup την αυτονόητη ανταπόκριση των Ευρωπαίων Εταίρων μας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι θα έχουμε τη Δευτέρα αποφάσεις ο ΑΝΥΠΕΞ είπε ότι «είναι αισιόδοξος γιατί οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και απομένει ο τρόπος αποτύπωσής τους».
Αναφορικά με τη διάσταση ΔΝΤ-Γερμανίας ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εμείς τηρήσαμε με το παραπάνω τα συμφωνηθέντα και πλέον εναπόκειται στους Εταίρους μας να πράξουν τα ανάλογα».

Να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία, κάλεσε όλους τους εταίρους ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε το ΔΣ του Ταμείου για τις επαφές της σχετικά με το θέμα του χρέους, και φέρεται να είπε πως βρήκε συναίνεση από τα μέλη του Washington Group, προσθέτοντας πάντως ότι δεν προέκυψε τελική συμφωνία και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα