Χρ. Σαρτζετάκης: Ζωντανεύει τις μνήμες της δολοφονίας Λαμπράκη (audio-video)

00:27 18/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 18:00 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί στα Χανιά από τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» το δίτομο έργο «Ἐπιτελῶν τὸ καθῆκον μου» του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστου Α. Σαρτζετάκη.

Στην παρουσίαση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης «Ειρηναίος Γαλανάκης» στη Χαλέπα, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Νικόλαος

Παπαδάκης Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Γιώργος Σταθάκης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την εκδήλωση που θα συντονίζει ο Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Economia, θα τιμήσει με την παρουσία του και ο συγγραφέας.

Περισσότερα από 50 χρόνια μετά την υπόθεση Λαμπράκη, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, ο Χρήστος Α. Σαρτζετάκης, βασικός πρωταγωνιστής των ημερών αλλά και οξύς παρατηρητής όλης εκείνης της εποχής, έρχεται με το «Ἐπιτελῶν τὸ καθῆκον μου», να δώσει την δική του κατάθεση για γεγονότα, παρασκήνια, κλίμα.

Εμβληματική φιγούρα του αγώνα για την Δημοκρατία, ο «ανακριτής της υπόθεσης» μιλάει και αποκαλύπτει στο βιβλίο-ντοκουμέντο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε.

«Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς, ήταν μια πράξη πολιτικής αυτοκτονίας για την κυβέρνηση», δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελ. Βενιζέλος», Νίκος Παπαάκης.

Η δίκη

Η δίκη κράτησε 67 ημέρες και έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους: την αποκάλυψη του ρόλου του παρακράτους στην Ελλάδα, αλλά και την πρωτοφανή αδιαφορία για τα ενοχοποιητικά στοιχεία από τους ενόρκους. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, οι μάρτυρες άλλαζαν τις καταθέσεις τους, ενώ πολλοί παραδέχτηκαν ότι είχαν δεχτεί απειλές πριν εμφανιστούν στο δικαστήριο. Πολλά αποδεικτικά στοιχεία “εξαφανίστηκαν” μυστηριωδώς, όπως ο λοστός που χρησιμοποίησε ο Εμμανουηλίδης για να χτυπήσει τον βουλευτή. Επικρατούσε ένταση, η οποία κορυφώθηκε όταν ο Γκοτζαμάνης δήλωσε ότι ήταν ο Χατζηαποστόλου αυτός που χτύπησε τον Λαμπράκη. Μάρτυρες αποκάλυψαν ότι πριν από την έξοδο του Λαμπράκη απ’ το κτίριο, το τρίκυκλο κυκλοφορούσε ανενόχλητο στους δρόμους που είχε κλείσει η αστυνομία. Οι ένστολοι…

Η ετυμηγορία

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 1966. Ώρα 2.15 τα ξημερώματα. Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Κακουργοδικείου Θεσσαλονίκης αθώωσε 22 από τους 31 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του βουλευτή της αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη. “Εξ αμελείας προήλθε ο θάνατός του”, έκριναν οι δέκα ένορκοι της υπόθεσης και ο κόσμος που παρακολουθούσε τις εξελίξεις έμεινε με ανοιχτό το στόμα….

Ο Σπύρος Γκοτζαμάνης καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη για θανατηφόρες σωματικές βλάβες σε βάρος του Λαμπράκη και διατάραξη της κοινής ειρήνης. “Την απόφαση τη δέχθηκε με χαμόγελα”, έγραφαν “ΝΕΑ” της 30ης Δεκεμβρίου 1963. Ο Εμμανουηλίδης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια, αλλά έκλαιγε με λυγμούς όταν του το ανακοίνωσαν. Και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του “προτέρου έντιμου βίου” και ότι δεν “ενήργησαν από ταπεινά αίτια”. Ο εισαγγελέας Δελαπόρτας σχολίασε: “Τουλάχιστον αυτό το ελαφρυντικόν είναι ελαφρώς προσβλητικόν”. Αυτοψία στο τρίκυκλο των παρακρατικών. Εικονίζεται αριστερα ο οδηγός Σπύρος Γκοτζαμάνης με κουστούμι… Συνεπιβάτης ήταν Μανώλης Εμμανουηλίδης που χτύπησε με λοστό τον Γρηγόρη Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου. Και οι δύο αμνηστεύτηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής συνελήφθησαν και εξορίστηκαν και ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης φυλακίστηκε. Το παρακράτος κυβερνούσε τη χώρα. Αριστερά, ο Εμμανουηλίδης και δεξιά ο Γκοτζαμάνης Ο Ξενοφών Γιοσμάς, ο αρχηγός της παρακρατικής οργάνωσης “Καρφίτσα”, κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης. Ο λιμενεργάτης Χρήστος Φωκάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών, επειδή τραυμάτισε τον βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά κατά τη διάρκεια των αναταραχών στην εκδήλωση. Οι Χρήστος Φωκάς, Γιώργος Λεονάρδος, Ιωάννης Τόγκας καταδικάστηκαν σε 10 μήνες φυλάκισης για διατάραξη κοινής ειρήνης, ο Κωνσταντίνος Παραπάρας σε έξι μήνες και οι Παναγιώτης Κουντουλέας και Νίκος Παπαδόπουλος σε τρεις. Τελικά, δεν πέρασαν ούτε μία μέρα στη φυλακή, γιατί η ποινή τους μετατράπηκε σε καταβολή 100 δραχμών ημερησίως. Αθωώθηκαν οι αξιωματικοί της Εθνικής Ασφάλειας που κατηγορούνταν ως ηθικοί αυτουργοί και οι αστυνομικοί που κατηγορούνταν για παράβαση των καθηκόντων τους. Είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν πλήθος ενοχοποιητικών στοιχείων και ήταν εμφανές ότι είχαν αναμιχθεί στην υπόθεση, αλλά προφανώς δεν ήταν αρκετό για να καταδικαστούν….

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Παπαάκης:

Ομιλητές θα είναι οι Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, επ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Παναγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Αντώνης Βγόντζας, Δικηγόρος, πρ. Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Μάνος Παπαδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα