Χίος: Βάσκοι διασώστες για την υγεία των προσφύγων

10:44 21/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας Κέντρου πληροφόρησης και παροχής υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, σχεδιάζει η ΜΚΟ Salvamento Maritimo Humanitario (SMH) από την Ισπανία.
Στο υπόγειο χώρο της πρώην Κλινική Αυγουστή, σχεδιάζουν να αναπτύξουν τα γραφεία τους, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της Ομάδας Inigo Mijangos, παρέχοντας υπηρεσίες τόσο σε πρόσφυγες όσο και σε ντόπιους που θα το επιθυμήσουν.
Χωρίς αρχικά να λειτουργούν ιατρεία, αλλά ένα τμήμα που θα μεταφράζει ιατρικές πληροφορίες και θα υποστηρίζει τις χρόνιες πολύπλοκες ασθένειες

των προσφύγων- μεταναστών και θα καθοδηγεί στέλνοντάς τους σε Χιώτες γιατρούς, οι βάσκοι εθελοντές επέμειναν ιδιαίτερα στο θέμα της προσφοράς στο σύνολο της κοινωνίας.
Ο Inigo Mijangos,επισήμανε ότι η Οργάνωση είχε διαχειριστεί ασθενοφόρο κατά το πρώτο διάστημα παρουσίας της στο νησί, ενώ τόνισε ότι με τη δική τους βοήθεια θα μπορέσουν να αποσυμφορηθούν υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Χίου που δέχεται όλο το βάρος στα θέματα υγείας.
Το σχέδιο βασίζεται στην αρχή του εθελοντισμού και ο μόνος φορέας που χρηματοδοτεί τη δράση τους είναι ο Δήμος της Μαγιόρκας στην Ισπανία. Έχοντας ήδη νοικιάσει τον (υπόγειο και μόνο) χώρο για ένα χρόνο, θα προβούν σε επισκευές όπου αφού πάρουν 3 προσφορές από κάθε αντικείμενο εργασίας που θα χρειαστεί θα τα στείλουν προς έγκριση στον Ισπανικό Δήμο.
Στην ερώτησή μας πως αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις των περιοίκων, ο επικεφαλής της SMH εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αντιδράσεις θα περιοριστούν όταν θα γίνει κατανοητό το αντικείμενο της δράσης τους. Αυτό ήδη το έχουν αναπτύξει σε εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, ενώ σήμερα θα είχαν συνάντηση στο Δήμο που όμως μέσω των εργαζομένων του στη δομή της Σούδας γνωρίζει τους σκοπούς της Οργάνωσης.
«Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, που δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες, αλλά και τους ντόπιους που έχουν ανάγκη», σημείωσε ο Inigo Mijangos, που τόνισε ότι οργανώνοντας σωστά το χώρο δεν θα υπάρχουν ουρές από πρόσφυγες εξωτερικά του κτηρίου και θα λειτουργούν σαν μια δημόσια υπηρεσία· όπου δεν πιστεύει πως θα δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα οι πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα που δινόταν συνέντευξη τύπου στο εσωτερικό του κτηρίου, που εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό, υπήρξε συγκέντρωση στο απέναντι πεζοδρόμιο από την πρώην Κλινική Αυγουστή ορισμένων κατοίκων, επαγγελματιών αλλά και γνωστών ατόμων του ακροδεξιού χώρου που ζητούσαν από τους δημοσιογράφους πληροφορίες για το τι σχεδιάζουν στο χώρο.
Στις 6.30 μ.μ. οι κάτοικοι καλούν σε συγκέντρωση στο γειτονικό πάρκο Αλέκου Θελούδη και από εκεί αναμένεται να πάνε στο Δημαρχείο όπου την ίδια ώρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να μην προχωρήσει το σχέδιο της η SMH.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα