Χίος: Τριήμερη διορία για προαναχωρησιακό με παρέμβαση Τόσκα, παραίτηση 7 προέδρων μαστιχοχωρίων

09:45 26/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναστέλλεται η αποστολή οικίσκων από το λιμάνι του Πειραιά προς Χίο και με προορισμό το χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου των Ολύμπων για την δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου προσφύγων και μεταναστών, μέχρι την προσεχή Κυριακή.

Η τριήμερη διορία, με σκοπό να εξετάσουν οι φορείς του νησιού τυχόν άλλα μέρη για το προαναχωρησιακό, δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα· απόφαση την οποία μετέφερε ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Αθανάσιος Μπασιούκας τηλεφωνικά στο Δήμαρχο

Μανώλη Βουρνού και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ύστερα από αίτημα των Προέδρων των κοινοτήτων των μαστιχοχωρίων (Ολύμποι, Μεστά, Πυργί, Λιθί, Ελάτα, Βέσσα, Αρμόλια).

Συγκεκριμένα μισή περίπου ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης (8.30 μ.μ. η έναρξη) και με τους προέδρους να δηλώνουν ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους, μετά και την άκαρπη μεσημεριανή συνάντηση με τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου υποστράτηγο Νικόλαο Ζησιμόπουλο, υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αστυνομικού Διευθυντή με το Δήμαρχο.

Λίγο μετά ενημέρωσε για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Γεωργιαδής ότι είχε αντίστοιχη ενημέρωση από το βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, που παρενέβη με το αντίστοιχο αίτημα της διορίας στον υπουργό.

Το αίτημα της διορίας λίγων ημερών έτσι ώστε να υπάρξει ενημέρωση από πλευράς υπουργείου και η διαβούλευση με τους φορείς είχε υποβάλλει από το μεσημέρι ο Δήμαρχος κ. Βουρνούς αλλά και οι πρόεδροι των κοινοτήτων.

Στο κάδρο πάντως παραμένουν οι Ολύμποι, ενώ εκτός επιλογής από την Ελληνική Αστυνομία είναι ο ίδιος χώρος της ΒΙΑΛ (καθοριστικό ρόλο φάινεται πως παίζει η αρνητική εμπειρία από το Κέντρο της Μόριας στη Λέσβο), το 18ο χιλιόμετρο στο Αίπος όπου απουσιάζουν οι υποδομές αλλά και ο πρώην ΧΑΔΑ όπου εκεί υπήρξε καταρχήν η πρώτη αντίδραση από κατοίκους και διακόπηκε από τον περασμένο Οκτώβριο η συζήτηση.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίστηκε, με την τοποθέτηση των κοινοταρχών, εκπροσώπων φορέων και κομμάτων και των δημοτικών συμβούλων.

Στις 23.10 αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι οι πρόεδροι των χωριών, για την όλη τροπή που είχε πάρει η συζήτηση καταθέτοντας δια του προέδρου των Ολύμπων τις παραιτήσεις τους και λέγοντας ότι οι κάτοικοι των χωριών τους, τους περιμένουν στο δρόμο.

Στις 23.50 αποχώρησε η μείζονα μειοψηφία, βλέποντας ότι στην ουσία δεν αλλάζει κάτι από την απόφαση που ελήφθη λίγες μέρες πριν στο δημοτικό συμβούλιο από την ώρα που δεν προτείνεται η επανεξέταση της πρότασης για προαναχωρησιακό στη ΒΙΑΛ.

Επίσης οι παρατάξεις της Χιακής Συμπολιτείας και της ΛΑΣ παρέμειναν στις δικές τους κατατιθέμενες προτάσεις ενώ η παράταξη Βουρνού ψήφισε υπέρ της παύσης των όποιων επιλογών της ΕΛΑΣ, πριν υπάρξει ενημέρωση από το Υπουργείο και διαβούλευση των φορέων για να προταθεί νέος χώρος, για να λήξει η συνεδρίαση 3 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Σημαντικό στοιχείο, και δείγμα της εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουμε στην Ελληνική Αστυνομία ότι και η συνεδρίαση αυτή έγινε χωρίς την παρουσία ακροδεξιών στοιχείων· που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αμαυρώσει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα