Χίος: «Στα οριακά λειτουργούσα υπέρ του ασθενούς», τόνισε η γιατρός στη δίκη για τα κομμένα επιδόματα τυφλότητας

11:49 12/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την προσεχή Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου στις 9.00 μ.μ. θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση των 120 κατηγορουμένων για τα επιδόματα τυφλότητας που κόπηκαν το 2012 μετά από εξέταση ειδικής επιτροπής.

Η 2η μέρα της δίκης έκλεισε με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και τις καταθέσεις των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και της οφθαλμολόγου στο νοσοκομείο Χίου που είχε την ευθύνη της έκδοσης των σχετικών βεβαιώσεων.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης έτσι ώστε να ετοιμαστεί για τη δική

του αγόρευση, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν και οι αγορεύσεις των δικηγόρων που είναι πολυάριθμοι σε αυτή την υπόθεση αφού το κάθε περιστατικό είναι και διαφορετικό.

Βασικό στοιχείο της κατάθεσης της Λεμονιάς Ζερβούδη- Βαρκάρη και σε ερώτηση της προέδρου της έδρας Μαρίας Τομπάζη πως αντιμετωπίζονται τα οριακά στην τυφλότητα περιστατικά, απάντησε ότι ήταν υπέρ του ασθενούς. Από την πλευρά του ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε και για το πότε απεσύρθη από την ενργό πολιτική ο σύζυγος της κας Ζερβούδη.

Σε ερώτηση σχετικά με την πάθηση του καταρράκτη επιβεβαίωσε ότι αν κάποιος εγχειριζόταν θα μπορούσε να αποκτήσει καλύτερη όραση, αλλά υπήρχαν και ηλικιωμένοι που λόγω και χρημάτων δεν ήθελαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης στην πάροδο των χρόνων η επιστήμη μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά που παλιότερα θεωρούνταν πως δεν είναι αναστρέψιμα.

Αμφισβητώντας τον τρόπο εξέτασης της ειδικής επιτροπής τόσο από τα όσα της είπαν, αλλά και από το πόσο γρήγορα γινόταν η εξέταση, η Πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε αν το έφερε σαν θέμα στον Ιατρικό Σύλλογο για να πάρει αρνητική απάντηση. Δικαιολογήθηκε όμως λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο που γινόταν ο επανέλεγχος, έπρεπε να βρισκόταν στο πλευρό του γιου της που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ενδιαφέρον είχε και η εξέταση του μάρτυρα οφθαλμίατρου Γιάννη Κοσμίδη και σε ερώτηση σχετικά με το αν μειωθεί η απόσταση από τον πίνακα που κάποιος εξετάζεται θα πρέπει να αυξηθεί και το μέγεθος της γραμματοσειράς. Όμως δεν φαίνεται να λύνεται αυτό το πρόβλημα με την εφαρμογή της απλής μεθόδου των τριών, όταν πρόκειται για βαριά περιστατικά όπου ακόμα και ο φωτισμός στο χώρο επηρεάζει την όραση του ασθενούς.

Δύο τουλάχιστον άτομα που ναι μεν είχαν σοβαρό πρόβλημα όρασης, δεν ήταν όμως και στην κατηγορία που θα έπαιρναν επίδομα, κατέθεσαν σαν μάρτυρες υπεράσπισης μιλώντας για το πόσο εξαίρετη είναι ως επιστήμονας η οφθαλμίατρος του νοσοκομείου και πως δεν τους έκανε χάρη με επίδομα.

Ο πανεπιστημιακός Τέλης Τύμπας είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης με την επιστημονική του ιδιότητα και το γεγονός ότι αντικείμενο έρευνας με πανεπιστήμιο της Σουηδίας είναι και ο τρόπος που δίνονται τα επιδόματα στην Ελλάδα. Ένα βασικό στοιχείο είναι πως άλλο είναι η ασθένεια και άλλο η αναπηρία ενώ τόνισε ότι την περίοδο εκείνη διάχυτη ήταν η προσπάθεια μείωσης των αναπήρων που λαμβάνουν επίδομα.
Αναφέρθηκε εξάλλου και ο όρος «νομική τύφλωση» που ίσχυε μέχρι το 2012 που όμως καταργήθηκε και που στην ουσία αντιμετώπιζε αυτές τις οριακές καταστάσεις ατόμων με όραση 1/20 του κανονικού που δεν σημαίνει όμως ότι μπορούν να κινούνται μόνο με «λευκό μπαστούνι».

Να σημειωθεί επίσης ότι αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι δεν υπήρχε δικηγόρος από πλευράς δημοσίου, είτε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε από το υπουργείο Πρόνοιας που δίνονται τα επιδόματα.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει το υπουργείο το 2012 μετά την ολοκλήρωση του επανέλεγχου των δικαιούχων προνοιακού επιδόματος στη Χίο:

Σύνολο κληθέντων προς επανέλεγχο:460Εξετάστηκαν:416Τυφλοί εφ’ όρου ζωής:169Τυφλοί για ένα έτος:8Όχι τυφλοί:239Ποσοστό τυφλών:42,55%Ποσοστό μη τυφλών:57,45%
Keywords
Τυχαία Θέματα