Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τις διαδρομές του καμικάζι του Μάντσεστερ

19:56 25/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα στοιχεία για τον δράστη αλλά και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση στο Μάντσεστερ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ μέχρις στιγμής η βρετανική Αστυνομία έχει συλλάβει 8 άτομα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται φίλο της οικογένειας, ο δράστης της επίθεσης καθοδηγήθηκε από μια «επιθυμία εκδίκησης», αφού ένας φίλος του με καταγωγή από τη Λιβύη όπως εκείνος, σκοτώθηκε τον Μάιο του 2016, μετά από επίθεση

με μαχαίρι νεαρών Βρετανών, η δίκη των οποίων εκκρεμεί.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, ο φίλος του Σαλμάν Αμπέντι, Αμπντούλ Ουαχάμπ Χαφίντα, καταδιώχθηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε.

Την ίδια ώρα, πηγή με γνώση των ερευνών ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Σαλμάν Αμπέντι έφτιαξε μόνος του τον εκρηκτικό μηχανισμό ή με κάποια βοήθεια από έναν συνεργό του.

Ωστόσο ερευνητές αμφισβητούν αυτή τη διάσταση και διατυπώνουν φόβους ότι ένας έμπειρος κατασκευαστής βομβών παραμένει ασύλληπτος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Σαλμάν Αμπέντι, έφτασε στο Μάντσεστερ, από την Γερμανία όπου βρισκόταν τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση. ‘Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο βομβιστής αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου, και βρισκόταν στο Ντίσελντορφ, όπου ξεσκεπάστηκε και το δίκτυο του Μωχάμεντ Αμπρινί που συνελήφθη για την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, αναφέρουν πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την αστυνομία.

Από την Τουρκία έγινε γνωστό ότι ο φερόμενος δράστης πέρασε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, προερχόμενος όπως εικάζεται από Λιβύη.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πέρασε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Όμως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών προς την Τουρκία πριν από την επίθεση στο Μάντσεστερ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τούρκος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πρόσωπο από το περιβάλλον της οικογένειας Αμπέντι επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαλμάν βρισκόταν στη Λιβύη προτού επιστρέψει στη Βρετανία, τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση. Το Ατατούρκ είναι ένα από λίγα αεροδρόμια που εξυπηρετεί απευθείας πτήσεις από τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, η βρετανική Αστυνομία έχει συλλάβει 8 άτομα και εστιάζει τις έρευνες της στο αν ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε συνεργούς και αν είχε σχέσεις με τον πυρήνα των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν Παρίσι και Βρυξέλλες.

Στη Λιβύη οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση τον πατέρα και τον αδερφό του δράστη, οι οποίοι φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη χώρα.

Στο πλαίσιο της αύξησης των μέτρων ασφαλείας, οι αρχές αποφάσισαν ένοπλοι αστυνομικοί άρχισαν περιπολίες σε τρένα σε ολόκληρη τη Βρετανία, ενώ στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικές περιοχές.

«Με το αναπτύξουμε ένοπλους αστυνομικούς εντός των συρμών διασφαλίζουμε ότι τα τρένα θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα για τους επιβάτες. Οι περιπολίες μας θα είναι πολύ ορατές και οι επιβάτες θα πρέπει να νιώθουν άνετα από την παρουσία τους» επισημαίνει ο επικεφαλής της βρετανικής αστυνομίας μεταφορών Πολ Κρόουτερ.

Ο Βρετανός αξιωματικός τόνισε ότι το μέτρο αυτό δεν οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία από τις υπηρεσίες πληροφοριών που να σχετίζεται με τα τρένα αλλά λαμβάνεται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου που τέθηκε σε ισχύ για την αντιμετώπιση της απειλής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα