Χάρβαρντ για Μάνινγκ: Δεν είναι τιμητικό να την προσκαλέσουμε, να έρθει χωρίς τίτλο

16:02 15/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάδελφος, υπότροφος, μέλος, ερευνητής: Σε σχέση με τον ακαδημαϊκό κόσμο, αυτές είναι μερικές από τις συνηθισμένες μεταφράσεις του όρου fellow. Την Τετάρτη, το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε πως ανάμεσα στους διάφορους fellows που προσκαλούσε για ομιλίες και άλλες δράσεις συμπεριλαμβανόταν η Τσέλσι Μάνινγκ, η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, η οποία παραχώρησε απόρρητο υλικό που τελικά δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο wikileaks.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία καταδικάστηκε

για την πράξη της, και πήρε χάρη από τον πρόεδρο Ομπάμα έχοντας έχοντας εκτίσει 7 χρόνια από μία μεγαλύτερη ποινή, παραμένει μια προσωπικότητα που διχάζει πολλούς Αμερικανούς. Κάποιοι την θεωρούν ήρωα που αποκάλυψε αμφισβητούμενες πρακτικές του αμερικανικού κράτους. Άλλοι τη θεωρούν προδότη, όπως υποστηρίζουν και οι κατηγορίες που αντιμετώπισε στο δικαστήριο. Με την απόφαση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο διχασμός της αμερικανικής κοινής γνώμης για την Μάνινγκ, η οποία υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό πριν υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου, ως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα.

Τουλάχιστον ένας άλλος προβεβλημένος fellow του πανεπιστημίου, καθώς και ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει εκεί, καταδίκασαν την απόφασή του και διέκοψαν τις αντίστοιχες σχέσεις τους με το Χάρβαρντ, φροντίζοντας να επισημάνουν πως οι αντιρρήσεις τους δεν σχετίζονται με την transgender ταυτότητα της Μάνινγκ. Και οι δύο αυτοί σχετίζονται με τη CIA: Ο Μάικ Πομπέο είναι ο νυν επικεφαλής της, και ο fellow Μάικλ Μόρελ είναι πρώην αναπληρωτής διοικητής. Στον απόηχο των αντιδράσεων, το πανεπιστήμιο απέσυρε τον τίτλο του fellow -αλλά όχι την πρόσκληση- από την Μάνινγκ.

Είναι μία μάλλον τυπικά ακριβής, και συγχρόνως τυπικά διπλωματική, διαχείριση εκ μέρους του πανεπιστημίου, του οποίου ο επικεφαλής, Ντάγκλας Έλμεντορφ, σχολιάζει σε σχετική του ανακοίνωση πως δεν είχε αντιληφθεί ότι η πρόσκληση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και η απονομή προς οποιονδήποτε του τίτλου του fellow μπορεί να εκληφθεί ως τιμή. Αντιθέτως, ο Έλμεντορφ υποστηρίζει πως ο όρος χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε καλείται να περάσει περισσότερες από μερικές ώρες στο πανεπιστήμιο. Η Μάνινγκ παραμένει αποδέκτης της πρόσκλησης να περάσει μια μέρα στο Χάρβαρντ για να μιλήσει στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Σχολής Κένεντι του πανεπιστημίου, και να συνομιλήσει με φοιτητές, αλλά όχι ως visiting fellow, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο επικεφαλής του πανεπιστημίου αναφέρει ακόμη πως πλέον η πολιτική του Χάρβαρντ θα συνεκτιμά την αντίληψη ορισμένων πως μια πρόσκληση από το διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι τιμητική, ακόμη και αν για το ίδιο δεν υπονοεί κάποιου είδους συμφωνία με συγκεκριμένες απόψεις ή πράξεις, παρά μόνο την πεποίθηση πως ο περισσότερος διάλογος είναι καλύτερος από τον λιγότερο.

Από την μεριά της, η Τσέλσι Μάνινγκ σχολίασε στο twitter πως η CIA καθορίζει τι διδάσκεται και τι όχι στο Χάρβαρντ και πως «έτσι μοιάζει ένα στρατοκρατούμενο/ αστυνομικό/ κατασκοπευτικό κράτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα