Χανιά: Ζητούν μέτρα για την αποφυγή μπλακ άουτ οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ (audio)

15:05 31/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποφυγή ενός πιθανού μπλακ άουτ στην Κρήτη τους καλοκαιρινούς μήνες, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ο Σύλλογος Εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΑΗΣ Χανίων .
Όπως επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων , ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Ηλιάκης, οι μονάδες που λειτουργούν στο νησί καλύπτουν οριακά τη ζήτηση σε ώρες αιχμής.
Όπως ανέφερε

ο κ. Ηλιάκης λόγω της οικονομικής κρίσης η ζήτηση είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, άρα οι υφιστάμενες μονάδες επαρκούσαν για την ηλεκτροδότηση του νησιού.
Η αυξημένη όμως παρουσία επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι ανέδειξε ξανά το πρόβλημα, προκαλώντας ανησυχία και για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάκη, το φετινό καλοκαίρι αυξήθηκε η αιχμή του φορτίου «από τα 629ΜW το 2016 σε περίπου 655ΜW (ποσοστιαία άυξηση 4,13%)» και «μια αύξηση, όχι αντίστοιχη αλλά η μισή, δηλαδή περί το 2% μπορεί να ωθήσει την αιχμή του 2018 στα 670MW».
Επίσης σε περίπτωση καύσωνα επικρατεί άπνοια και η συνδρομή των αιολικών είναι μηδενική, κατά δε την βραδινή αιχμή μηδενική είναι και η συνδρομή των φωτοβολταϊκών». Συνεπώς, επισημαίνουν ότι «σε περίπτωση απώλειας μιας εκ των μεγάλων μονάδων του συστήματος, με φορτίο περί τα 50ΜW όπως οι ΑΣ 6-7 και 11-12 Χανίων, η οποία είναι αρκετά πιθανή κατά τη διάρκεια του καύσωνα, έχει σαν αποτέλεσμα η παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάκη το 50% των μονάδων παραγωγής του νησιού λόγω παλαιότητας είναι επιβαρυμένες πράγμα που καθιστά δυσκολότερη την ετοιμότητά τους, ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένη την εγκατάσταση μονάδων ισχύος τουλάχιστον 50ΜW στο νησί.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Ηλιάκης:

Keywords
Τυχαία Θέματα