Χανιά: Οδηγίες για τη δηλητηρίαση από άγρια μανιτάρια

07:19 2/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάθε χρόνο, τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο καταγράφονται σε όλη τη χώρα περισσότερες από 100 δηλητηριάσεις λόγω κατανάλωσης άγριων μανιταριών. Το 2015 καταγράφηκαν 169 περιστατικά, το 2016, παρουσιάστηκαν 101 περιστατικά και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 είχαν καταγραφεί 25 περιστατικά.

Ο Διευθυντής Φαρμακευτικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Λεωνίδας Τζίμης έδωσε χθες –στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου- οδηγίες τόσο για την αποφυγή κατανάλωσης επικίνδυνων άγριων μανιταριών, όσο και για την έγκαιρη προσέλευση στο νοσοκομείο σε περίπτωση δηλητηρίασης. Η επικινδυνότητα είναι τέτοια,

όπου απαγορεύεται η κατανάλωσή τους από παιδιά. Το 1/3 άγριου μανιταριού μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 2.000 μανιτάρια, δύο από αυτά, όμως, είναι τα πιο επικίνδυνα: είναι τα amanitas muscaria και τα amanitas faloides. Τα muscaria είναι αυτά που είναι τα πιο ήπια, ας το πούμε έτσι, ενώ τα faloides είναι και αυτά που κάνουν τις πιο ισχυρές δηλητηριάσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τζίμης, «στην πρώτη κατηγορία ξεκινά πολύ γρήγορα η δηλητηρίαση, δηλαδή ο ασθενής θα έχει μέσα σε μία – δύο ώρες γαστρεντερικές διαταραχές, θα αρχίσει να κάνει εμετούς, διάρροιες έντονες, σιελόρροια, θα έχει έντονο ιδρώτα και αυτά θα υποχωρήσουν βαθμιαία. Η δεύτερη περίπτωση με τα faloides, που είναι και η πιο επικίνδυνη, ξεκινάει αργότερα, μετά από 4 έως 6 ώρες από την κατανάλωση του μανιταριού. Τα συμπτώματα είναι πάλι τα ίδια. Μπορεί να διαρκέσουν έως και μία ημέρα. Μετά υπάρχει μία ύφεση, που μπορεί να νομίζει ο ασθενής ότι πέρασε η επίδραση του μανιταριού, αλλά μετά τη 2η-3η ημέρα επανέρχονται, με πολύ σοβαρή παρενέργεια, που έχει να κάνει με βλάβη στο συκώτι και στο νεφρό. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε ηπατοτοξικότητα και νεφροτοξικότητα»

«Ο ασθενής, και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να έρθει στο Νοσοκομείο και να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Εμείς έχουμε τα αντίδοτα στο Νοσοκομείο. Είμαστε το Κέντρο Αναφοράς Αντιδότων για τη Δυτική Κρήτη, έχουμε, εκτός από αυτό, και άλλα αντίδοτα, τα οποία χρειάζονται σπανίως, αλλά σώζουν ζωές τη στιγμή που θα χορηγηθούν. Άρα, γρήγορα στο Νοσοκομείο, με τις πρώτες παρενέργειες, είτε αυτές είναι την πρώτη ώρα είτε είναι μετά από τρεις – τέσσερις ώρες. Και μην εφησυχάζουμε αν δούμε ότι υποχωρούν λίγο τα συμπτώματα. Θα επανέλθουν, δυστυχώς, πολύ έντονα αργότερα», κατέληξε ο κ. Τζίμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα