Χανιά: Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier

20:55 8/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ) οργανώνει δέσμη εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier (1965) η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο με τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» και έχει ήδη περιλάβει σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα.

Ο κύκλος εκδηλώσεων ολοκληρώνεται στα Χανιά με την επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, επ. καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
O

διάσημος Ελβετός Le Corbusier είναι ένας από τους αρχιτέκτονες που έχουν καθορίσει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα και μέχρι της μέρες μας. Κι αυτό γιατί με την αρχιτεκτονική του δεν περιορίζεται σε θέματα κατασκευαστικά ή λειτουργικά αλλά στην πραγματικότητα ο Le Corbusier χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική για να προτείνει έναν άλλο τρόπο ζωής σύμφυτο με την ιδέα της νεωτερικότητας.

Η σχέση του με τη Μεσόγειο υπήρξε καθοριστική καθότι αποτέλεσε γι αυτόν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Η Κρήτη αποκτά έντονη παρουσία στο έργο και τη σκέψη του μέσα από τη συνάντησή του με τους μύθους της: τον λαβύρινθο και τον Μινώταυρο.

Η δέσμη εκδηλώσεων για τον Le Corbusier στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου περιλαμβάνει δύο εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, διαγωνισμό δοκιμίου, εκδόσεις, μαραθώνιο ανάγνωσης και παιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά.

Οι εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα και παράλληλα να δώσουν την ευκαιρία να συζητηθούν κρίσιμα και επίκαιρα αρχιτεκτονικά θέματα όπως η αρχιτεκτονική του μεσογειακού καλοκαιριού, οι ελάχιστες διαστάσεις και ο κοινωνικός ρόλος της αρχιτεκτονικής καθώς και η επιρροή του έργου του στην αρχιτεκτονική της Κρήτης, ζητήματα στα οποία οι απαντήσεις που έχει δώσει εξακολουθούν μέχρι σήμερα να οδηγούν την αρχιτεκτονική σκέψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα