Χαλέπι: Οκτάωρη παύση βομβαρδισμών από τη Ρωσία

20:02 17/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι ρωσικές και οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι για οχτώ ώρες την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με σκοπό, όπως τονίζεται, ο άμαχος πληθυσμός και οι αντάρτες να μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Στις 20 Οκτωβρίου από τις 08:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα, θα εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στην περιοχή του Χαλεπιού. Για αυτό το χρονικό διάστημα, οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ρωσίας και της συριακής κυβέρνησης θα σταματήσουν τις επιδρομές και τις επιθέσεις με άλλα όπλα»,

ανέφερε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο άμαχος πληθυσμός μπορεί να εγκαταλείψει τον ανατολικό τομέα της πόλης από έξι οδικούς άξονες, ενώ οι αντάρτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο ασφαλείς διαδρόμους για να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι με κατεύθυνση προς την Ιντλίμπ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη έπειτα από αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων ανά πάση στιγμή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση ιατρών και την μεταφορά των τραυματιών και των ασθενών. «Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στο Χαλέπι», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, οι αντικαθεστωτικοί στον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπιού προμηθεύονται σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους Tow.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές της συριακής και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπιού, σημειώνοντας πως ιδιαίτερα η Μόσχα στοχεύει σκοπίμως νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό. Η Ρωσία ανακοίνωσε οκτάωρη παύση βομβαρδισμών.

«Από το ξεκίνημα της επιθετικής εκστρατείας που εξαπέλυσε το καθεστώς και οι σύμμαχοι του, ειδικά η Ρωσία, η ένταση και η κλίμακα των αεροπορικών βομβαρδισμών του ανατολικού Χαλεπιού είναι ξεκάθαρα δυσανάλογη», ανέφερε η ανακοίνωση των κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών.

«Η εσκεμμένη στοχοθέτηση νοσοκομείων, ιατρικού προσωπικού, σχολείων και υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και η χρήση βομβών-βαρελιών, βομβών διασποράς και χημικών όπλων… ενδεχομένως να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στην ανακοίνωση που κατέληξαν στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα