Χ. Αθανασίου: Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης της Χ.Α.

16:45 10/3/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
"Αστειότητες", χαρακτήρισε ο υπουργός Δκαιοσύνης Χαραλαμπος Αθανασίου όσα λέγονται απο βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί "πολιτικής δίωξης και παραδικαστικού κυκλώματος με σκοπό την εξαφανιση της Χρυσης Αυγής". "Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. "Αυτα ειναι αστειότητες , δεν θέλω να ασχολούμαι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης, η δκαιοσύνη ειναι ανεξάρτητη. Τα περί πολιτικής δίωξης λέγονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια. Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί
να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτες και να αντικατασταθούν απο τους επιλαχόντες. Γιατι δεν το κάνουν;", συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ.Αθανασίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πήρε θέση και για τις πληροφορίες που διαρρέονται περι συγχώνευσης των Υπουργείων Δημόσιας Ταξης και Δικαιοσύνης και δεν έκρυψε την ενόχλησή του: "Οι ρόλοι αστυνομίας και Δικαιοσύνης είναι διακριτοί, η Ελλλαδα είναι Κρατος Δικαίου. Για την Ελλλαδα στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δυο υπουργεία.

Όσον αφορά στις υψηλές εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενους τον τελευταίο καιρό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ειπε πως ως πολίτης "τις βρίσκει υπερβολικές, οι δικαστές όμως κρινουν βάσει των ευρηματων της δικογραφίας και τω συνταγματικών διατάξεων. "Εγγυώμαι την ανεξαρτησια των δικαστών οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το τελευταιο διάστημα, η οποία εκπορεύεται απο την εντολή του πρωθυπουργού να μη χαριζονται σε κανεναν", συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας, ο κ. Αθανασίου δήλωσε πως αναμενεται να είμαι έτοιμες εντός του επόμενου μήνα. Οι φυλακές αυτές , τυπου Γ, θα λειτουργήσουν στο Δομοκό και θα φιλοξενούν κρατούμενους και υποδίκους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδκστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Αυτο προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα τεθει σημερα σε δημόσια διαβούλευση και καθορίζει ποιοί θα μεταφερθούν εκεί καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους.

Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται για τον χρόνο κρατησής τους εκεί, εξαιρούνται απο το καθεστώς άδειας, δηλαδή δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
-Οι καταδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κλπ θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικάιωμα άδειας, και η κρατησή τους θα επανεξετάζεται τότε με δικαίωμα ανανεωσης καθέ δυο χρονια. Αν επιστρέψυν σε φυλακες Α η΄Β τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα επανελεγχονται όπως και σήμεα απο το Συμβούλιο των φυλακων. Επίσης θα είναι περιορισμενη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
-Οι καταδικοι που κατηγορούνται για άλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι αοο τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρτούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας και θα μπορεί να παρατεινεται η κρατηση τους επι 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντασσονται και όσοι έχουν διαπραξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες)

ΟΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ

Οσοι κρατούμενοι ειναι ήδη καταδικασμένοι και εκτίουν ποινές κάθειρξης για συμμετοχη σε τρομοκρατικές ενέργειες ή άλλα αδικήματα τέτοιας βαρύτητας θα μεταφερθούν μεν στις φυλακές υψιστης ασφαλείας αλλά ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους δεν θα είναι 10ετια αν αυτή έχει ήδη εκτιθεί αλλά θα ανανεώνεται ανα διετία όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Το ίδιο θα ισχυει και για το καθεστώς αδειών τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα