Μπρα ντε φερ ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος

17:52 24/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ώρα που Αθήνα και δανειστές προσπαθούν να γεφυρώσουν την απόσταση που τους χωρίζει στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά, το θέμα του χρέους εξακολουθεί να είναι τοπίο στην ομίχλη.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ – Ευρώπης για το θέμα του ελληνικού χρέους και το ρόλο που θα έχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, με τη Γερμανία και κυρίως τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε

να πρωταγωνιστεί για ακόμη μια φορά.

Η διεύθυνση των Financial Times σε κύριο άρθρο της, παίρνει θέση στη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ ορθά επιμένει σε χαλάρωση των στόχων και ουσιαστική διευθέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα το Ταμείο έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο και δεν πρέπει να αποχωρήσει. Ωστόσο όπως τονίζει αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιμείνουν στην εφαρμογή μη παραγωγικών πολιτικών που θα επιδεινώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, το ΔΝΤ θα έχει δίκιο να φύγει.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται έως τώρα για την ελάφρυνση του χρέους έχει ως εξής:

Το ΔΝΤ, για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ζητά ουσιαστική διευθέτηση του χρέους με παράλληλη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών αρνείται και ζητά σταθερά το Ταμείο να μπει στο τρίτο πρόγραμμα.Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος όμως εργασιακά, ενεργειακά και δημοσιονομικά ζητήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτο, θα έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η τηλεδιάσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θα γίνει έπειτα από περίπου μία εβδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, πάνω στα τρία ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών πάντως εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κΑΙ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε τηλεοπτική του συνέντευξή στο Bloomberg, δήλωσε «δικαιολογημένα αισιόδοξος» για μια «θετική συζήτηση» πάνω σε «όλα τα ζητήματα» για την Ελλάδα στο «σημαντικό» Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αναφέρθηκε στην «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα,

Πρόσθεσε ωστόσο πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά το χρέος επανέλαβε πως εφόσον η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, έτσι και οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και να δεχθούν να προχωρήσουν σε «θετικές συνομιλίες» ζητώντας και πάλι «συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών κάνουν ράλι με βάση τις προσδοκίες ότι οι δανειστές της Ελλάδας πιθανόν θα ελαφρύνουν τελικά το βάρος του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος μήνας για τα ελληνικά ομόλογα από τον Μάρτιο, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από το 7% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Αλλά και ο διοικητής της ΤτΕ, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να περάσει, σχετικά σύντομα σε μια νέα αναπτυξιακή φάση εφόσον συνεχισθεί με επιτυχία η εφαρμογή του προγράμματος.

ΠΗΓΕΣ ΕΡΤ1 – Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα