Μπλόκαρε το ΣτΕ τη μετεγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στην Κασσιώπη

11:11 29/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στον αέρα βρίσκεται πλέον η μετεγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στην Κασσιώπη της Κέρκυρας που έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με βάση τις επιταγές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Για λόγους εθνικής ασφάλειας που αφορούν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας μας, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως παράνομο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.Το ζήτημα αφορά στην κατάργηση του ναυτικού οχυρού, που βρίσκεται εντός της παραχωρηθείσας προς εκμετάλλευση στην εταιρεία
NCH Capital έκτασης των 489 στρεμμάτων στην Κασσιώπη και στον ανακαθορισμό των ορίων του οχυρού σε νέα θέση.

Όπως τόνισαν οι δικαστές του ΣτΕ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωμοδότησε υπέρ της μεταφοράς του εν λόγω οχυρού, που ελέγχει τα στενά Κέρκυρας-Αλβανίας, σε νέα θέση χωρίς καν να γνωρίζει πού ακριβώς είναι αυτή η νέα θέση, αφού θα την προσδιόριζε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η άγνοια αυτή του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), τονίζουν οι δικαστές του ΣτΕ, προκύπτει από το σχετικό πρακτικό της συνεδριάσεως του, καθώς επίσης και ότι το ΑΝΣ ενέκρινε την σκοπιμότητα μετεγκατάστασης του οχυρού χωρίς να είναι σε θέση να κρίνει κατά πόσο εξασφαλίζεται ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας.
Νέα προσφυγή κατά της εκποίησης της Κασσιώπης
Παράλληλα, έξι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Στεφάνου Κέρκυρας προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης της επίμαχης δημόσιας έκτασης στην εταιρεία NCH Capital με το αιτιολογικό ότι περιλαμβάνει λίμνη 14.000 τ.μ., 274.250.000 τ.μ. δάσους και 725 μέτρα αιγιαλού, θυμίζοντας η περιοχή συγκαταλέγεται και στο δίκτυο Natura, ενώ θέτουν και το θέμα του ναυτικού οχυρού.

Την ίδια ώρα, ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου εκκρεμούν δυο αιτήσεις για το ίδιο θέμα. Η πρώτη είναι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η δεύτερη του Δήμου Κερκυραίων που επίσης ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματική η σύμβαση παραχώρησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα