Α.Τσίπρας: «Οφείλουν όλοι να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού » – Κρίσιμη ατζέντα

08:09 15/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«‘Ολα όσα κάνει η κυβέρνηση είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει των κρίσιμων επαφών του με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που διαμορφώνεται σκηνικό ρήξης στις σχέσεις Αθήνας δανειστών, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή

των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ υποστήριξαν ότι «το κοινωνικό Πακέτο Τσίπρα δεν είναι συμβατό με το ελληνικό πρόγραμμα», ενώ τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει σε πρόγευμα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά το πέρας της τελευταίας για το 2016 Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας στο προσφυγικό, η συμφωνία του Δουβλίνου για το άσυλο, το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και το Βrexit είναι βασικά θέματα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Τα θέματα είναι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, η κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και στο περιθώριο επίσης φυσικά η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας», δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ.

Ερωτηθείσα, αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναντηθεί επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Η συνάντηση θα είναι μεταξύ του κ. Τσίπρα και της καγκελαρίου». Όπως είπε η εκπρόσωπος, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις πριν τη συνάντηση και δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου μετά από αυτή.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων. Το πρωί του Σαββάτου, 17.12, θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Την στρατηγική που θα ακολουθήσουν αρχής γενομένης από αύριο και ως τις 12 Ιανουαρίου και την πολυμερή διάσκεψη, καθόρισαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση εργασίας χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σχετική είδηση:Διήμερο κρίσιμων επαφών του πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα