«Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» με την Ηλιάνα Μαυρομάτη (video)

10:07 25/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το έργο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» επιστρέφει στο Black Box του θεάτρου Επί Κολωνώ, για ένα νέο κύκλο παρουσίασής της από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Σάββατο, στις 18:30. Τον ρόλο της Αθηνάς ερμηνεύει η Ηλιάνα Μαυρομάτη.

Λίγα λόγια για το έργο

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ

και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες άλλους νέους για μια ελεύθερη Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και αφού βασανίστηκε αρνούμενη να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα.

Στην παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», μέσα από τη μνήμη, τις αισθήσεις και τους ήχους της μουσικής, παρακολουθείτε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και πνευματικό τοπίο της Αθηνάς τη στιγμή της εκτέλεσής της. Ένα βασανισμένο σώμα, ένα αγωνιζόμενο πνεύμα που εκφράζει την αγάπη για τη ζωή και αντλεί δύναμη από το όραμα της Ελευθερίας:

«Έρχεται η απελευθέρωση, σιμώνει! Και τότε στα γαλάζια ταμπελάκια των δρόμων θα μπουν τα ονόματα των δικών μας ηρώων. Οδός Ηλέκτρας Αποστόλου, οδός Ναπολέοντα Σουκατζίδη, οδός Γιάννη Ιωακειμίδη ετών 17. Και σαν περάσει λίγος καιρός ακόμη, θ’ αλλάξουν κι αυτά μαζί μ’ ολάκερο τον κόσμο. Ανάγκη για ήρωες δε θα υπάρχει πια. Τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων Ευτυχίας και Λαού».

Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου

Σκηνοθετική επιμέλεια – φωτισμοί: Σάββας Στρούμπος

Πρωτότυπη μουσική: Ισίδωρος Πάτερος

Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Φωτογραφίες: Αντωνία Κάντα

Τρέιλερ: Σήφης Στάμου

Τον ρόλο της Αθηνάς ερμηνεύει η Ηλιάνα Μαυρομάτη, μαζί της στη σκηνή ο μουσικοσυνθέτης Ισίδωρος Πάτερος.

Info

Επί Κολωνώ (Σκηνή Black Box), Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός

Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017. Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18:30 (Μέχρι 18/3/17)

Πληροφορίες: 210 5138067

Τιμές εισιτηρίων: 12,00€ (κανονικό), 8,00€ (φοιτητικό, ανέργων)

Διάρκεια: 80’

Προπώληση: έως 27/1/2017 όλα τα εισιτήρια 8,00€

Keywords
Τυχαία Θέματα