Αστικός Αγρός Χαλανδρίου – Μια όαση πρασίνου στην καρδιά της πόλης

11:44 7/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια μικρή όαση πρασίνου, ένας πειραματικός βιοδυναμικός αγρός στα όρια Χαλανδρίου-Αγίας Παρασκευής, αποδεικνύει έμπρακτα ότι, ακόμη και σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα, μπορούμε να καλλιεργούμε τα δικά μας φυτά, να παράγουμε τα δικά μας λαχανικά, στην αυλή, στον κήπο, στο μπαλκόνι μας, με τρόπο απλό, φυσικό, χωρίς χημικά λιπάσματα, και κυρίως χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Επισκεφθήκαμε τον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου, μια ηλιόλουστη Κυριακή στα τέλη Δεκεμβρίου. Σε απόσταση μόλις 3-4 λεπτών από το μετρό

«Αγία Παρασκευή», λίγα μέτρα από την πολύβουη λεωφόρο, βρεθήκαμε σ’ έναν κατάφυτο κήπο 5 στρεμμάτων, γεμάτο αμυγδαλιές, συκιές, πεύκα, αγριοφιστικιές, και ανάμεσά τους μια πανύψηλη, επιβλητική χαρουπιά.

Τα μέλη του Αστικού Αγρού Χαλανδρίου επί το έργον!

«Ολοι εδώ είμαστε συναγρίτες και συνκαλλιεργητές» μας λέει ο Χρήστος Καρυστινός, μέλος του Αγρού και υπεύθυνος για την επικοινωνία, ο οποίος μας υποδέχθηκε με πλατύ χαμόγελο και μας ξενάγησε στον χώρο, δείχνοντάς μας με υπερηφάνεια τα φροντισμένα παρτέρια που καλλιεργούν τα μέλη της ομάδας.

Μαρούλια, σπανάκι, λάχανο, καρότα, μπρόκολα, κουνουπίδια κάνουν παρέα με αρωματικά φυτά και βότανα, όπως η ρίγανη, το θυμάρι, ο βασιλικός, η μέντα και η αχιλλέα, ένα βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες, που, όπως μας εξηγεί η Μαίρη Ευσταθίου, επίσης μέλος του Αγρού, είναι γνωστό από την αρχαιότητα και οφείλει την ονομασία του στον Αχιλλέα.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση…

Η πόρτα του Αγρού είναι ανοιχτή σε όλους όσοι αγαπούν τη φύση. Ολα τα μέλη καλλιεργούν τους σπόρους, τους οποίους λαμβάνουν δωρεάν, καθώς η συλλογικότητα είναι μέλος του δικτύου φύλαξης παραδοσιακών σπόρων Αττικής, και ανταμείβονται με τα φρέσκα -και χωρίς χημικά- φρούτα και λαχανικά, τα οποία μοιράζονται μεταξύ τους, συνεισφέροντας με ένα μικρό αντίτιμο για την καταβολή του ενοικίου και τη συντήρηση του κήπου.

Η Μαίρη Ευσταθίου, μέλος του Αγρού, περιποιείται τα παρτέρια και μας δείχνει τα αρωματικά φυτά, που αποτελούν το καμάρι του κήπου!

«Καλλιεργούμε τις σχέσεις μας καλλιεργώντας τη γη!»

«Η ομάδα του Αστικού Αγρού Χαλανδρίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 σαν όραμα, πεδίο πειραματισμού, γενικά ένα παιχνίδι μιας παρέας. Μιας παρέας που κάθε μέλος της είχε τη δική της πορεία, διαφορετικές καταβολές, τα δικά του διαφορετικά όνειρα και στόχους. Την παρέα αυτή την ένωνε η αγάπη για τον άνθρωπο αλλά και τη βιοδυναμική καλλιέργεια, η ζεστασιά, τα τραγούδια. Ο Αγρός έγινε ένας χώρος φυσικός και νοητός πειραματισμού, χαράς, συζητήσεων, αντιθέσεων, μάθησης. Στον Αγρό φυτέψαμε λαχανικά και πειραματιστήκαμε, κάποιες φορές με επιτυχία, κάποιες φορές αποτύχαμε. Συζητήσαμε, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε, αγκαλιαστήκαμε. Ο χρόνος μας στο κτήμα είναι ένα μάθημα, μια εκπαίδευση, όχι μόνο στην καλλιέργεια αλλά στις σχέσεις, και τελικά στον ίδιο μας τον εαυτό. Καλλιεργούμε τη γη καλλιεργώντας τις σχέσεις μας –ή, μάλλον, καλλιεργούμε τις σχέσεις μας καλλιεργώντας τη γη!» λέει στη «Ραδιοτηλεόραση» free press ο Χρήστος Καρυστινός.

Ο Αγρός στο τώρα…

Τα μέλη του Αγρού πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας, αποφεύγοντας πάντα τις βίαιες παρεμβάσεις και τη χρήση χημικών λιπασμάτων και ψεκασμών. Από την παραδοσιακή χειρωνακτική καλλιέργεια έτσι όπως την έκαναν οι παλιοί, τη φυσική καλλιέργεια του Φουκουόκα, δηλαδή την άκρως μη επεμβατική καλλιέργεια, ή την καλλιέργεια με σπόρους, και με την περμακουλτούρα, δηλαδή τον προσεκτικό σχεδιασμό της καλλιέργειας σε συνδυασμό με τους παράγοντες του περιβάλλοντος.

«Οραματιζόμαστε την πόλη που ζούμε γεμάτη αστικούς αγρούς και ανοιχτούς συλλογικούς χώρους, όπου άνθρωποι έρχονται επαφή μεταξύ τους αλλά και με τη φύση, και προσπαθούμε να στηρίξουμε παρόμοια εγχειρήματα με τα δικά μας (οικοκοινότητες, φάρμες περμακουλτούρας, σεμινάρια αυτάρκειας κ.ά.)» λέει ο Χρήστος Καρυστινός.

Οι συνΑγρίτες φυτεύουν τα λαχανικά, πειραματίζονται, καλλιεργούν τη γη και πάνω απ’ όλα καλλιεργούν τις σχέσεις τους, όπως λένε οι ίδιοι.

Αν κι εσείς έχετε το ίδιο όραμα, αν πιστεύετε στην αστική καλλιέργεια και στην οικο-αυτάρκεια, αν ονειρεύεστε μια πόλη γεμάτη αστικούς αγρούς, κήπους και μπαλκόνια με καταπράσινα φυτά, δεν έχετε παρά να γίνετε μέλος αυτής της ξεχωριστής «πράσινης κοινότητας».

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου: Σίφνου και Γαρηττού στο Χαλάνδρι (έξοδος μετρό στάση «Αγία Παρασκευή». Η είσοδος του αγρού είναι επί της Σίφνου.

Η ομάδα διατηρεί το blog www.astikosagrosx.blogspot.com

Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Ο Αγρός ανοίγει κάθε Τετάρτη και Κυριακή (η ώρα διαφέρει ανάλογα με την εποχή και τον καιρό), για να δεχτεί επισκέπτες-ριες που θα ήθελαν να τον γνωρίσουν και για εργασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα