Αστικές αναπλάσεις 26 εκατ. ευρώ στη Λάρισα και στο Βόλο

14:16 22/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με προϋπολογισμό που «αγγίζει» τα 26 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει τη δυνατότητα στους δύο μεγαλύτερους δήμους (άνω των 100.000 κατοίκων) της περιφέρειας, τους Δ. Λαρισαίων και Βόλου, να προχωρήσουν σε συνολική ανάπλαση μιας συγκεκριμένης περιοχής τους.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν δράσεις από την ενίσχυση καινοτομικών μικρών επιχειρήσεων έως την ανακατασκευή δρόμων και από τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

έως την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

«Δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρξει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό, το οποίο να έχει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, στην εργασία, την οικογένεια, την ποιότητα ζωής στην περιοχή που πρόκειται να επιλέξουν οι Δημοτικές Αρχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του με τους δημάρχους Λάρισας και Βόλου, Απόστολο Καλογιάννη και Θάνο Θεοδώρου, αντίστοιχα, καθώς και παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Με βάση την πρόσκληση, οι Δήμοι Λαρισαίων και Βόλου καλούνται έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 να υποβάλλουν προτάσεις Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), με εφαρμογή του εργαλείου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), για σαφώς ορισμένη Περιοχή Παρέμβασης (ΠΠ) εντός της Αστικής Περιοχής αρμοδιότητάς τους.
Οι πόροι του ΠΕΠ, οι οποίοι διατίθενται για χρηματοδότηση στρατηγικών ΒΑΑ ανέρχονται συνολικά σε 25.975.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) εκ των οποίων ποσό 19.875.000 ευρώ συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 6.100.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
«Εμείς χρηματοδοτούμε τη δυνατότητα των βιώσιμων αστικών αναπλάσεων και θέλουμε να έχει προστιθέμενη αξία. Με αίσθημα ευθύνης κάνουμε το καθήκον μας. Από κει και πέρα εναπόκειται στους Δήμους και τις επιλογές που θα κάνουν η ποιότητα του αποτελέσματος. Αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε για το καλύτερο», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και εξήγησε:
«Η Περιφέρεια στο σχεδιασμό της για το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 ενέταξε και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη επιλέγοντας τις δύο πόλεις Λάρισα και Βόλο επειδή πληρούσαν τα απαιτούμενα πληθυσμιακά κριτήρια. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει ως στόχο να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας μέσω παρεμβάσεων στις δύο πόλεις που να είναι ευεργετικές για την απασχόληση, την εκπαίδευση και λοιπούς τομείς και να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και στην άνοδο του επιπέδου ζωής. Ζητήσαμε, από τις δύο Δημοτικές Αρχές σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή να μας παρουσιάσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο αστικής ανάπτυξης βάσει των κριτηρίων που είχαν εγκριθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας για το διάστημα 2014-2020. Εμείς βάλαμε τους γενικούς κανόνες που πρέπει να πληρούν τα προγράμματα. Πρόκειται για μία προσφορά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πλέον απαιτείται από τις Δημοτικές Αρχές να ανταποκριθούν εγκαίρως γιατί από την έκβαση του εν λόγω προγράμματος διακυβεύεται και το μέλλον παρομοίων προγραμμάτων που δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων ολοκληρωμένου χαρακτήρα σε περιοχές πόλεων που έχουν «παλιώσει». Διαφορετικά οι περιπτωσιακές και σημειακές παρεμβάσεις μέσα στις πόλεις δεν μπορούν να φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Από την πλευρά τους οι δυο δήμαρχοι επεσήμαναν ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν ολοκληρωμένα προγράμματα που θα συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πόλεων.

Αποστόλης Καλογιάννης(Δήμαρχος Λαρισαίων): Ο δήμος Λάρισας εργάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμος, για τη πρόσκληση για την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ, να μπορεί ο δήμος να βάλει τη σφραγίδα του που θα σημαίνει την ευρύτερη ανάπλαση της πόλης. Έχουμε στα χέρια μας τέσσερα βασικά εργαλεία που μας δίνουν τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας και να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό για την πόλη. Αυτά είναι το «σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης», το σχέδιο «ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων», το σχέδιο «marketing” και ο φάκελος της πολιτιστικής πρωτεύουσας που έχει πάρα πολλές προτάσεις και έγινε η αιτία και αφορμή να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης των εκτάσεων του ΕΘΙΑΓΕ και των αποθηκών στο δήμο.
Τα εργαλεία αυτά μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταθέσουμε στη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας για να πετύχουμε την ανάπλαση της πόλης σε πολλά επίπεδα.
Στοχεύουμε στη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμων στο ευρύτερο κέντρο που θα συνδέσουν το κέντρο με το Σταθμό και τη Νέα Σμύρνη.
Στοχεύουμε και επιθυμούμε να ενταχθεί στο πρόγραμμα η ολοκλήρωση του «προσκηνίου πολιτισμού» όπου ο δήμος είναι διατεθειμένος να διαθέσει χρήματα.
Τέλος θα εντάξουμε κονδύλια που θα στηρίξουν και θα μεγεθύνουν όλες υποδομές κοινωνικής πολιτικής του δήμου, υπνωτήριο αστέγων, κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια, κοινωνική επιχειρηματικότητα, κατάρτιση.
Συνεργαζόμαστε με τη διαχειριστική αρχή και την περιφέρεια και πιστεύουμε ότι η πόλη θα πετύχει το καλύτερο δυνατό.

Θάνος Θεοδώρου (Δήμαρχος Βόλου): Όλο το προηγούμενο διάστημα που πέρασε είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη και με τη διαχειριστική αρχή, η δικής δημοτική αρχή είναι έτοιμη να καταθέσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα, πρόγραμμα που θα βελτιώσει πάρα πολύ την ποιότητα ζωής των κατοίκων , έχει δράσεις για το περιβάλλον, για την απασχόληση και τις κοινωνικές δομές, είναι πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, θα βοηθηθεί η τοπική οικονομία και θα κάνουμε μια πόλη ανθρώπινη.

Keywords
Τυχαία Θέματα