Αρχιεπ. Αναστάσιος: «Πηγή έμπνευσης η εκκλησία ενάντια στον ρατσισμό»

00:26 7/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

“Κάθε άνθρωπος που κλείνεται στον εαυτό του θα μαραθεί, κάθε οικογένεια που κλείνεται στον εαυτό της παρακμάζει, κάθε τόπος που κλείνεται στον εαυτό του δεν προχωρεί μπροστά” είναι το μήνυμα που έστειλε απόψε με την ομιλία του στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, τονίζοντας πως “το μυστικό της πνευματικής ζωής είναι να δεχόμαστε τις δωρεές του Θεού και να τις προσφέρουμε”.
Ο μακαριότατος μοιράστηκε τις σκέψεις του με τον κόσμο που παρακολούθησε την ομιλία του ζητώντας “να ακολουθούν την αλήθεια, να αποδίδουν δικαιοσύνη,

να δείχνουν αλληλεγγύη και να τολμούν να ελπίζουν”
Με αφορμή την προσφυγική κρίση για την οποία σημείωσε πως μας “βρήκε ανέτοιμους”, ο κ.κ. Αναστάσιος συνεχάρη τους δημότες της Λάρισας για την αλληλεγγύη, τη δραστηριότητα και την εθελοντικότητα που επέδειξαν καθώς “η αλληλεγγύη είναι το πιο δυναμικό στοιχείο της αγάπης που μπορεί να υπάρχει στην κοινωνία”. Η εκκλησία σε αυτή την περίπτωση παραμένει πηγή εμπνεύσεως, σημείωσε με έμφαση και εξέφρασε την συγκίνησή του για τον τρόπο που ο απλός λαός αντιμετώπισε αυτές τις περιπτώσεις των ανθρώπων που ήρθαν κυνηγημένοι και ταλαιπωρημένοι από συνθήκες για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
“Χαίρομαι που είμαι απλός δημότης μιας πόλης που έχει ανοιχτούς ορίζοντες και το έχει αποδείξει” κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κ.κ. Αναστάσιος εξέφρασε τη στενοχώρια του για το «σύννεφο κατάθλιψης που σκεπάζει και βαραίνει τη ζωή μας” αλλά ακόμη περισσότερο ότι για τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες “εμείς έχουμε καθυστερήσει να βρούμε λύσεις”.
Αν και είμαστε λαός που διαθέτουμε ευφυΐα και δυνατότητες, είπε ο Αρχιεπίσκοπος “έχουμε καθυστερήσει πολύ στην αυτοκριτική μας”.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε στο βήμα ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο διακεκριμένος Λαρισαίος ζωγράφος και εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, για τον οποίο, τόσο Δήμαρχος όσο και ο μακαριότατος μίλησαν με θερμά λόγια καθώς αποτελεί, παρατήρησαν, “τη γέφυρα που συνδέει τη Λάρισα με την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας.
Προλογίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ο Χρήστος Παπανικολάου μίλησε για τη σπουδαία προσωπικότητα και τον άνθρωπο “Αναστάσιο” που έχει πετύχει να “είναι άνθρωπος με όλα τα γράμματα κεφαλαία” και στάθηκε στο τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την πνευματική αυτή προσωπικότητά που δεν είναι άλλο από την “αλήθεια, αγάπη, ομορφιά”.

Την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, παρακολούθησαν εκατοντάδες Λαρισαίοι μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου και έξω από αυτή, καθώς στην πλατεία του Αγίου Βελησσαρίου είχε στηθεί γιγαντοοθόνη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των πολιτών να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία του.


Νωρίτερα, θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον μακαριότατο πιστοί που βρέθηκαν στον Μητροπολητικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου όπου εψάλλει επίσημη δοξολογία προς τιμήν του.

Keywords
Τυχαία Θέματα