Αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν – Τι συμφώνησαν Αθήνα-Άγκυρα

22:00 8/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποτιμώντας τις συνομιλίες που είχε κατά την επίσκεψή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Κυβέρνηση επισημαίνει ότι είναι θεμιτή η συζήτηση επί των θεμάτων στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, ώστε να αρχίσουν σιγά σιγά να επιλύονται, και επαναλαμβάνει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Τολμηρή πρωτοβουλία χαρακτήρισε την πρόσκληση στον Τούρκο Πρόεδρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι είναι καθήκον της χώρας να

έχει τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Νέο κεφάλαιο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»

Το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος της περιοχής και των σχέσεων Βρυξελλών-Άγκυρας προκρίνει η Αθήνα, ζητώντας απόλυτο σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης, του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό στο πλαίσιο Γκουτιέρες.

«Σαράντα τρία χρόνια αυτό το θέμα μένει ανοιχτό. Κάθε φορά υπάρχει συζήτηση για το ποιος φταίει. Το θέμα αυτό υπάρχει ανοιχτό, γιατί πριν 43 χρόνια υπήρχε παράνομη εισβολή στο βόρειο τμήμα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός αναφορικά με το Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν:

επανέναρξη των συνομιλιών ΜΟΕΑ (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα, υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετώννέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιώντην πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν.

Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την περιοχή, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε πως «ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή να συζητηθούν όλα τα ζητήματα ανοιχτά και με ειλικρίνεια και να αρχίσουν να επιλύονται σιγά σιγά τα σημεία εκείνα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, έχει επιτευχθεί. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή η πρωτοβουλία την οποία πήρε η ελληνική κυβέρνηση, στέφεται με επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι γειτονική και φιλική χώρα και ποτέ δεν πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε αυτούς που προσπαθούν να διαδώσουν τον εχθρικό λόγο. Ο Πρόεδρός μας έχει ισχυρή βούληση για να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας».

«Θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή, μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά. Τίθενται θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Πρ. Παυλόπουλος και Αλ. Τσίπρας έδωσαν αποστομωτικές απαντήσεις στον Ερντογάν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης: «Η Τουρκία δύσκολα μετακινείται από τις πάγιες θέσεις της σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, δεν μπορούσε κανείς να αναμένει ότι θα ερχόταν σε μια επίσκεψη ως “μάγος με τα δώρα”».

Κριτική στην κυβέρνηση για τον στόχο και τα αποτελέσματα της επίσκεψης άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Ερντογάν

Σε κοινή δήλωση τους, οι τέσσερις μητροπολίτες Θράκης τονίζουν για την επίσκεψη Ερντογάν: «Σε κάθε περίπτωση, ο λαός με μπροστάρη την Εκκλησία του θα υπερασπιστεί την ειρήνη και τη συνύπαρξη όλων μας στη Θράκη, που είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να διδαχθεί από τη συνύπαρξη αυτή».

Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς
Πηγή: ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα