Απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές των Τρικάλων

18:32 24/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ανεπιτυχής προσπάθεια απόδρασης κρατουμένων με ελικόπτερο σημειώθηκε το απόγευμα στις φυλακές Τρικάλων. 'Επειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών το ελικόπτερο καθηλώθηκε στον προαύλιο χώρο, και οι τέσσερις επιβαίνοντες συνελήφθησαν. Στόχος της απόπειρας ήταν η απελευθέρωση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος τραυματίστηκε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με δήλωσή του, συνεχάρη τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς οι οποίοι «με κίνδυνο της ζωής τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους».Στο ελικόπτερο επέβαιναν τέσσρις άνδρες, τρεις Έλληνες,
ο χειριστής του ελικοπτέρου κι άλλος ένας και ένας Αλβανός. Μαζί τους έφεραν τρία καλάζνικοφ, ένα πιστόλι και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Το ελικόπτερο νοίκιασε ο ένας από τους συνεργούς από εταιρία στον Ασπρόπυργο υποβάλλοντας σχέδιο πτήσης με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στο Πήλιο παρέλαβε τους άλλους δύο άνδρες και πάνω από τη Λάρισα δηλώθηκε βλάβη στον κινητήρα.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στις 16.45 το ελικόπτερο προσέγγισε τις φυλακές Τρικάλων και κατευθύνθηκε πάνω από την Α' Πτέρυγα όπου προαυλιζόταν ο Βλαστός, όπου οι επιβαίνοντας έριξαν ένα συρματόσκοινο με θηλιά στην κάτω άκρη του.
Την ίδια στιγμή άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των αστυνομικών, στις σκοπιές.
Οι φρουροί ανταπέδωσαν τα πυρά, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εντολές που είχαν, δεδομένου ότι εδώ και δύο μήνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν περιέλθει πληροφορίες για πιθανή επιχείρηση απόδρασης του βαρυποινίτη με ελικόπτερο.
Ο Βλαστός πιάστηκε από το συρματόσκοινο το ελικόπτερο πήρε ύψος, όμως μπλέχτηκε στα συρματοπλέγματα, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος τριών μέτρων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών έπεσαν πάνω από 500 σφαίρες.
Από τα πυρά προκλήθηκε μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο, το οποίο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο χώρο στάθμευσης των φυλακών, όπου συνελήφθησαν οι επιβαίνοντες και ο Βλαστός.
Τραυματίστηκαν ο βαρυποινίτης και ο χειριστής του ελικοπτέρου, παραμένουν όμως στις φυλακές των Τρικάλων καθώς ο γιατρός έκρινε ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν χρήζει νοσηλείας στο νοσοκομείο Τρικάλων.
Τις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν και άλλοι συνεργοί, εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο χειριστής και ο μηχανικός του ελικοπτέρου κατέθεσαν ότι απειλήθηκαν από τους συνεργούς του Βλαστού, εκ των οποίων ο Ελληνας έχει εκτίσει ποινή στο παρελθόν ενώ ο Αλβανός ήταν εκτός φυλακών με άδεια. Επίσης, προτού συλληφθούν πρόλαβαν να ρίξουν στο προαύλιο ένα περίστροφο κι ένα όπλο φωτοβολίδων τα οποία παραδόθηκαν από τους κρατούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαστός έχει καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος, ενώ κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Μαζί με τέσσερις κρατούμενους για συμμετοχή στην «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», είχε προσπαθήσει να αποδράσει, το Δεκέμβριο του 2011, από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τότε με την απειλή πιστολιού είχαν κρατήσει ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους για μερικές ώρες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο. Οι δύο προηγούμενες ήταν των Β. Παλαιοκώστα και Αλκετ Ριζάι, το 2006 και το 2009.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί στις φυλακές Τρικάλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα