Από το Μπουρούντι στην Αμερική

12:04 25/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ugushaka Nugushobura. Στην διάλεκτο Κιρούντι, μία από τις επίσημες γλώσσες του Μπουρούντι, αυτή η τοπική παροιμία σημαίνει «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος». Αυτή η ίδια παροιμία ήταν το σύνθημα μιας ομάδας εφήβων μαθητών που έλαβαν μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής στην Αμερική, και φαίνεται πως δεν την διάλεξαν τυχαία. Όχι μόνο κατάφεραν να ξεπεράσουν την πλήρη προηγούμενη άγνοιά τους του αντικειμένου, κατακτώντας την 73η θέση εκ συνόλου 160 εθνικών συμμετοχών, αλλά

κατόρθωσαν, μάλλον, να επιτύχουν και τον πραγματικό τους, όπως προκύπτει εκ των εξελίξεων στόχο: Την μετανάστευση στην αμερικανική ήπειρο.

Στις αρχές του περασμένου Απριλίου, οι έξι έφηβοι, δύο κορίτσια και τέσσερα αγόρια, ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Στο τεχνολογικό ινστιτούτο που κατέχει η μητέρα ενός εξ αυτών, οι νέοι μαθητές περνούσαν καθημερινά μέχρι 4 ώρες μετά τα μαθήματά τους, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό FIRST Global, το πνευματικό παιδί του εφευρέτη Ντιν Κέιμεν, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου μηχανικών ανά τον κόσμο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τον χαιρετισμό του Κέιμεν στην έναρξη του συνεδρίου, «αν θα μπορούσαμε να βάλουμε παιδιά ανά τον κόσμο να ασχοληθούν με τα κοινά προβλήματα… θα μπορούσαμε να αγωνιζόμαστε στην ίδια ομάδα».

Ο προπονητής των παιδιών, ο οποίος τα συνόδευσε και στην Αμερική, δεν είχε ξανακάνει κάτι παρόμοιο. Τα ίδια τα παιδιά, όλα από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Μπουζουμπούρα, της πρωτεύουσας του Μπουρούντι, δεν είχαν ξαναφτιάξει ρομπότ. Ο διαγωνισμός τούς έφερε σε επαφή με ένα ζευγάρι από την Αμερική, τον Ρίτσαρντ και την Ίζαμπελ Μάρτσαντ, οι οποίοι είναι γνώστες και ανέλαβαν να τους καθοδηγήσουν μέσω Skype, παρά τα διάφορα προβλήματα, όπως τις συνεχείς διακοπές ρεύματος.

Η προετοιμασία τους ολοκληρώθηκε, και η ομάδα των νέων σύντομα βρέθηκε στην Ουάσινγκτον. Φιλοξενούμενοι σε κάποια πανεπιστημιακή εστία, η ομάδα από το Μπουρούντι συμμετείχε κανονικά στον διαγωνισμό, ο οποίος για πρώτη φορά αποκτούσε διεθνές πρόσωπο. Διάφορα προβλήματα προέκυψαν στην προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των συμμετεχόντων, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παρέμβει για την παροχή των απαραίτητων visas για τη συμμετοχή μιας ομάδας κοριτσιών από το Αφγανιστάν.

Στο τέλος του διαγωνισμού, την προηγούμενη εβδομάδα, ο θείος ενός από τους εφήβους έβγαλε όλη την ομάδα για φαγητό. Ο προπονητής τους, Κανίσιους Μπιντάμπα, δεν τους ακολούθησε. Σκόπευε να τους ανταμείψει και εκείνος με κάτι παρόμοιο, και την επόμενη ημέρα η ομάδα θα πήγαινε μια βόλτα στα μνημεία της Ουάσινγκτον, παρέα με τους Αμερικανούς μέντορές τους. Στο πρόγραμμά τους συμπεριλαμβανόταν και μία συνέντευξη με αμερικανικό μέσο. Την τελευταία φορά που ο προπονητής της ομάδας από το Μπουρούντι είδε όλα τα μέλη της συγκεντρωμένα, βρίσκονταν στην σκηνή του διαγωνισμού, πανηγυρίζοντας με τους άλλους συμμετέχοντες την ολοκλήρωσή του. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων, ένας μαθητής βοήθησε τον Μπιντάμπα να φορτώσει το ρομπότ σε κάποιο όχημα. Μόλις επέστρεψαν στις εστίες όπου φιλοξενούνταν, ο ίδιος μαθητής είπε στον προπονητή του πως θα έκανε ένα μπάνιο και θα πήγαινε στο δωμάτιό του. Ο Μπιντάμπα, όμως, παρατήρησε πως στο σακίδιο του νεαρού βρίσκονταν συγκεντρωμένες οι ταυτότητες διαγωνιζομένων όλων των μελών της ομάδας. Πήγε στο δωμάτιο του νεαρού και το βρήκε άδειο.

Δύο από τα μέλη της ομάδας βρίσκονται πλέον στον Καναδά. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν έχουν ακόμη ενωθεί με κάποιους συγγενείς τους, αλλά παραμένουν ασφαλείς. Οι ενδείξεις υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους έχουν την στήριξη των οικογενειών τους στο Μπουρούντι.

πηγή: Washington Post

Keywords
Αναζητήσεις
"ugushaka nugushobura" -robotics
Τυχαία Θέματα