Απάντηση της ομάδας «Δραμινοί Μακεδόνες» στον Δήμο Πρεσπών για το Μνημείο στο Πισοδέρι

11:00 3/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών για τη τοποθέτηση του μνημείου στο Πισοδέρι δίνει ο Επικεφαλής της ομάδας «Δραμινοί Μακεδόνες» Ιωάννης Αμπατζόγλου.

Όπως αναφέρει ο κ. Αμπατζόγλου «η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών αναφέρει ότι το λογότυπό μας περιέχει μόνο τη φράση «Μακεδόνες Δραμινοί» και ότι τάχα εμείς προσθέσαμε στο μνημείο και τη φράση «σκίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό δεν είναι αληθές επειδή στο λογότυπο της ομάδας μας περιέχεται και η φράση «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό το γνωρίζει ο δήμαρχος

Πρεσπών αφού έβαλε την υπογραφή του δίπλα από το λογότυπό μας στο έγγραφο που είχαμε στείλει».
Σημειώνει ακόμα ότι «η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών αναφέρει ότι την ημέρα της τοποθέτησης του μνημείου δεν έγινε κάλεσμα σε πολίτες φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου.
Ούτε αυτό είναι αληθές. Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγινε κάλεσμα. Είχαμε καλέσει και τον δήμαρχο Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί ούτε θα στείλει εκπρόσωπο του δήμου του.Το κάλεσμά μας αποδέχτηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας Πισοδερίου και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δασοκτημόνων Πισοδερίου που ήρθαν στα αποκαλυπτήρια, όπως επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας Φλώρινας, αλλά και απλοί πολίτες».

Υπογραμμίζει τέλος ότι  «σχετικά με τις δηλώσεις του δημάρχου Πρεσπών για αυτά που δήθεν αγνοήσαμε ως Δραμινοί και με τον τρόπο αυτό δήθεν διχάσαμε την κοινωνία της Φλώρινας, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής  δεν θεωρούμε ότι διχάζει μία στήλη η οποία αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός (το κείμενο της στήλης) και επίσης αναφέρειμία φράση (σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών) η οποία είναι εθνικά αλλά και επιστημονικά επιθυμητή. Την ελληνική κοινωνία την δίχασε η αντεθνική και αντιεπιστημονική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν δεχόμαστε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι με τον αγώνα που δίνουμε για την ακύρωσής της.

Τέλος συμπληρώνει ότι «μετά την απαίτηση του δήμου Πρεσπών να αφαιρεθεί το λογότυπο της ομάδας μας αλλά και να αλλάξουν και ορισμένα άλλα σημεία που δεν συμφωνούσαν με το αρχικό μας σχέδιο (μαίανδρος, μέγεθος γραμματοσειράς και πλαίσιο), εμείς ως οφείλαμε πράξαμε τα δέοντα».

Όπως αναφέρει στην απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο «διαπιστώθηκε πως η στήλη που τοποθετήθηκε στις 17.6.2020 είναι διαφορετική από αυτή που προτάθηκε από τον σύλλογο αυτό και διαβιβάστηκε από την κοινότητα Πισοδερίου για έγκριση από το Δημοτικό συμβούλιο στις 30.5.2020. Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν αφορούν στα εξής: έχει προστεθεί μαίανδρος, έχει προστεθεί το λογότυπο «Δραμινοί Μακεδόνες» καθώς και η φράση «σκίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών», επιπλέον έχει αφαιρεθεί το πλαίσιο του κειμένου και έχει αυξηθεί το μέγεθος της γραμματοσειράς. Τέλος, η στήλη τοποθετήθηκε και αποκαλύφθηκε χωρίς να υπάρξει κάλεσμα σε πολίτες και φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου της οποίας την βοήθεια αξιοποίησε ο Σύλλογος για να προωθήσει το αίτημά του».

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε ότι «Οι Πρέσπες έχουν υπάρξει το επίκεντρο διχασμού στη χώρα μας για τον οποίο οι Πρεσπιώτες αν και δεν είχαν καμία ευθύνη πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα. Διδαγμένοι από τα πάθη του παρελθόντος είμαστε σήμερα ταγμένοι στις αξίες της συναίνεσης και της ανοχής. Λυπάμαι πολύ που από την όμορφη Δράμα, κάποιοι αγνόησαν τις ευαισθησίες μας και καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη της κοινότητας Πισοδερίου και του Δημοτικού Συμβουλίου και τους καλούμε να διορθώσουν άμεσα τις αυθαιρεσίες τους που έχουν δημιουργήσει ένταση και διχασμό στην κοινωνία μας».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα