Απάντηση στον Ερντογάν: «Όλοι οφείλουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» (video)

07:53 30/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Διπλωματική θύελλα προκαλούν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, λέγοντας ότι «ήταν επιζήμια για την Τουρκία», θίγοντας εμμέσως πλην σαφώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δώσαμε τα νησιά του Αιγαίου με τη συνθήκη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δίνουμε μάχη ακόμη για την υφαλοκρηπίδα, τον αέρα και το έδαφος». Για το θέμα δεν αποκλείεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ

που ξεκίνησε μετά τις 3:30 με αντικείμενο τις κρίσεις στην Πυροσβεστική.

Σκληρή απάντηση έδωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος στον Τούρκο πρόεδρο σχολιάζοντας τις ιστορικά προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης. Οπως ανέφερε ο Πάνος Καμμένος «τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν τις σχέσεις των δύο χωρών», τονίζοντας ότι «σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι να εγκαταστήσει ένα θεοκρατικό καθεστώς στη χώρα του».

Την άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ερντογάν, ζήτησε η συντονίστρια Εξωτερικών και ‘Αμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

H «μέθη Ερντογάν από τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών, δεν αποτελεί δικαιολογία για τις παράλογες, αντισυμβατικές, αναθεωρητικές του δηλώσεις», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

«Για επικίνδυνες και προκλητικές δηλώσεις», κάνει λόγο το ΚΚΕ:«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα γκρίζων ζωνών. Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το ‘κλείσιμο’ του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Ο κ. Ερντογάν αισθάνεται την ανάγκη να ενισχύσει το ηθικό κάποιων κύκλων της χώρας του, δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα, σχολίασε το Ποτάμι. «Μετά την εναντίον του απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο κ.Ερντογάν προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να ενισχύσει το ηθικό κάποιων κύκλων της χώρας του δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα. Και θυμήθηκε να ανασύρει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης»,σημειώνεται.

Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και αν οι απειλές συνεχιστούν, τότε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», τονίζοντας:«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για αμφισβήτηση των συμφωνιών του 1923 της Λωζάννης, τορπιλίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακόπτουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επαναφέρουν την Τουρκία σε ρόλο ταραχοποιού στα Βαλκάνια.

Άκρως επικίνδυνη κίνηση οι δηλώσεις Ερντογάν, τόνισε η Λαϊκή Ενότητα.

Αντιδράσεις διατυπώνονται και εντός της Τουρκίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σημειώνει ότι «εάν δεν υπήρχε η συνθήκη της Λωζάνης, δεν θα υπήρχε χώρα για να είναι πρόεδρος ο Ερντογάν».

Keywords
Τυχαία Θέματα