Απάντηση Μογκερίνι σε ερώτηση Παπαδημούλη για την ΠΓΔΜ

15:25 9/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική εντός ή εκτός της ΠΓΔΜ, επισήμανε η επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το ζήτημα της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας στην χώρα, η οποία εντείνει την ανησυχία, στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση της Κομισιόν δια της Αντιπροέδρου της και Ύπατης Εκπροσώπου για την Άμυνα και την Ασφάλεια Φεντερίκα

Μογκερίνι, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλη, με αφορμή την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια…

Η κα Μογκερίνι, σε συνέχεια με τις απευθείας επαφές που είχε με τους πολιτικούς ηγέτες, επανέλαβε ρητά ότι «θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικά. Η παρουσία και η δέσμευση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Παράλληλα η Κομισιόν ανέφερε στην απάντησή της πως «οι πρόσφατες επισκέψεις της Ύπατης Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, αποδεικνύουν σαφώς την πλήρη και συνεχή δέσμευση που έχει αναλάβει η ΕΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και την περιοχή στο σύνολό της».

Ο Δημ. Παπαδημούλης σε ερώτησή που είχε υποβάλει προς την Κομισιόν, είχε αναδείξει το ζήτημα της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας στην πΓΔΜ καθώς και την σοβαρή αμφισβήτηση που δέχεται η δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Παπαδημούλης (επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή «την ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ που επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και των πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου», είχε ζητήσει από τη Κομισιόν «να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της κρίσης, εντός της πολιτικής εντολής της και με σεβασμό στις αντίστοιχες εντολές του ΟΗΕ», ενώ επίσης από την κ. Μογκερίνι, ζητούσε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας σε χώρες των Δ. Βαλκανίων.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα