Αντιπαράθεση Άγκυρας με Ουάσινγκτον-Βαγδάτη – Βελτίωση σχέσεων με Μόσχα

17:42 12/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, με αφορμή τη «συνεργασία» των Αμερικανών με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας εναντίον του ISIS αλλά και το αίτημα της Άγκυρας προς την Ουάσιγκτον περί έκδοσης του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ότι, αν εκλεγεί, θα εξοπλίσει τους Κούρδους

της Συρίας.

«Οι Αμερικανοί ήδη τους εξοπλίζουν και η Κλίντον είπε ότι αυτό θα συνεχιστεί» είπε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα ταυτίζει το PYD, την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, με το ΡΚΚ.

Την Τρίτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι, αν οι ΗΠΑ εξοπλίσουν το PYD, «θα γίνουν χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία».

Ταυτόχρονα κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας, αφού η δεύτερη επιμένει στη στρατιωτική της παρουσία στην Μπασίκα, παρά τη θέληση της Βαγδάτης.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν επανειλημμένως ότι η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και ότι η συμμετοχή διαφόρων κρατών στην επικείμενη συμμαχική επιχείρηση στη Μουσούλη είναι κάτι που θα αποφασίσει η Βαγδάτη.

Την ίδια ώρα, βελτιώνονται θεαματικά οι ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν στην Τουρκία και πριν από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, η «Πράβντα» έγραφε ότι η Τουρκία είναι συνέταιρος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

Μπορεί όλο αυτό το κλίμα που δημιουργείται στα ρωσοτουρκικά να είναι σε μεγάλο βαθμό για το θεαθήναι.

Μπορεί, όπως γράφει ο αρθρογράφος της «Μιλιέτ» Σαμί Κοέν, να είναι «ξεκάθαρο ότι η Ρωσία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες αυτές για τη δική της στρατηγική στην περιοχή».

Μπορεί επίσης να κάνει ακριβώς το ίδιο η Άγκυρα, επιχειρώντας, κατά το δίδαγμα της κλασικής τουρκικής διπλωματίας, να εκμεταλλευτεί τις ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για ίδιον όφελος.

Ο Τούρκος διεθνολόγος καθηγητής Μπασκίν Οράν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε υπογραμμίσει ότι ο Ερντογάν, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο, μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε πόλεμο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο πόλεμος αυτός έχει πολλούς πρωταγωνιστές: Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Ιράν, Ρωσία, ΗΠΑ. Οι εν λόγω πρωταγωνιστές είναι απλώς κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα