Αντιπαραθέσεις για το προσφυγικό στο Αιγαίο

18:57 1/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δικιά τους σκληρή καθημερινότητα βιώνουν στα νησιά, τόσο οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, όσο και οι μόνιμοι κάτοικοί τους και δεν λείπουν και περιστατικά που δημιουργούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

Στη Ρόδο

Mαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, ο 19χρονος Σύριος Αχμέτ Σατούφ, μετά την απορριπτική απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, βρέθηκε στα Κρατητήρια Ρόδου και πρόκειται να απελαθεί.

Μέχρι τώρα βοηθούσε μαζί με την Ομάδα ΟΑΣΙΣ, τους τελευταίους μήνες στις μεταφράσεις κατά τη διάρκεια

διανομής ειδών πρώτης ανάγκης σε άλλους πρόσφυγες. Όπως αναφέρει η «Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύων – Όασις»:
«Ο Αχμέτ Σατούφ κατάγεται από το μαρτυρικό Χαλέπι που ισοπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια από τις βόμβες του συριακού εμφύλιου. Το Χαλέπι έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο βολής και σήμερα είναι σχεδόν ακατοίκητο».

Kάνει επίσης γνωστό ότι: «Βρίσκεται μόνος του στην Ελλάδα καθώς κάποιοι φρόντισαν να «εγκλωβιστεί» στη Ρόδο, όταν η υπόλοιπη οικογένεια είχε αναχωρήσει στη Γερμανία».

Eκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία «δεν είναι ασφαλής ούτε για τους κατοίκους της», ζητάει να μην απελαθεί ο 19χρονος, διότι «οι άνθρωποι δεν είναι κρατούμενοι, η μετακίνηση πληθυσμών δεν είναι έγκλημα αλλά απόρροια των πολέμων -οικονομικών και στρατιωτικών- της Δύσης».

Βιβλίο για τη Λέρο

Όπως αναφέρει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, στο λογαριασμό του στο facebook , κυκλοφόρησε βιβλίο από την Kate Lincoln που συμμετείχε εθελοντικά στις δράσεις στη Λέρο και περιγράφει τις εμπειρίες που αποκόμισε.

Στη Χίο

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι «Αλληλέγυοι Χίου» για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά: «Απέναντι στους κυνικούς υποκριτές και τους πόντιους πιλάτους σε όποια θέση εξουσίας κι αν κάθονται, από τις Βρυξέλλες ως τα υπουργεία και το δημαρχείο, απαντάμε: Μόνη λύση είναι ο απεγκλωβισμός – ΤΩΡΑ! – των ανθρώπων από τα νησιά και κατόπιν απ’ τη χώρα. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι, ο χειμώνας είναι εδώ».

Στη Λέσβο

Βεβηλώθηκε το μνημείο για τους χαμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από πέντε χρόνια, με αφορμή πνιγμούς εκείνης της περιόδου. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και καταδίκες της ενέργειας αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα