Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για το «Όχι» της Κύπρου

21:46 19/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με ικανοποίηση δέχτηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κυπριακής βουλής και τη μη έγκριση του νόμου για το κούρεμα ων καταθέσεων, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις στην Κύπρο επισκίασαν την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα επενδυτικά εργαλεία στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Μετά

το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της Κυπριακής βουλής και προσθέτει: «Η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας».

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που με σχόλιο του Γραφείου Τύπου Κ τονίζει ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί εν ψυχρώ την αγωνία της Κύπρου ως μοχλό για την άσκηση φτηνής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. «Αυτό», τονίζει το ΠΑΣΟΚ, «είναι εθνικά απαράδεκτο».

Οι εξελίξεις στην Κύπρο επισκίασαν την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα επενδυτικά εργαλεία στην Ολομέλεια της Βουλής, με την αντιπολίτευση να χαιρετίζει με ενθουσιασμό την απόφαση της κυπριακής Βουλής, ζητώντας μάλιστα την παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την στάση που κράτησε στο Eurogroup - ενώ η πλειοψηφία δεσμεύτηκε για στήριξη των όποιων μελλοντικών αποφάσεων της Κύπρου.

«Στην παρούσα φάση η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας δεν επηρεάζεται», δήλωσε από πλευράς κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι αποφάσεις καθοριστικές. Η κυβέρνηση δρα με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα και η Ελλάδα είναι απόλυτη θωρακισμένη από τις εξελίξεις στην Κύπρο.», δήλωσε ο κ. Σταικούρας

Νωρίτερα το χορό των δηλώσεων είχε ανοίξει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ο οποίος αφού χαιρέτησε την απόφαση των Κυπρίων, οι οποίοι όπως είπε «ακολούθησαν το παράδειγμα του Τάσσου Παπαδόπουλου που είχε πει όχι στο σχέδιο Ανάν», ζήτησε την παραίτηση του κ. Στουρνάρα.

«Θα έπρεπε να αφήσουμε μόνη την Κύπρο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή; Θα έπρεπε εμείς να τους υποδείξουμε πως θα λύσουν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα;, εμείς θα κάναμε τις επιλογές τους για τη στήριξη για το τραπεζικό τους συστήματος; Αυτό λέτε;», ρώτησε απευθυνόμενος προς τον κ. Καμμένο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν. Δημοκρατίας Μαυρουδής Βορίδης. «Η θέση της ελληνικής δημοκρατίας ήταν η σωστή και υπεύθυνη θέση, αυτή της στήριξης της Κυπριακής δημοκρατίας.», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Για «μεγάλο, αποφασιστικό και στεντόρειο «Οόχι» της κυπριακής βουλής και του κυπριακού λαού στο καταστροφικό σχέδιο του Γιουρογκρούπ εις βάρος του κυπριακού λαού και των λαών της Ευρώπης», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κόλαφο κατά της απόφασης της κυβέρνησης να συναινέσει στην απόφαση του Eurogroup και δήλωσε πως «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει άλλη επιλογή παρά αυτή της παραίτησης».

«Η Κύπρος περνά δύσκολες στιγμές και βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. Η απόφαση επί του διλλήματος ανήκει στον Κυπριακό λαό και σε κανένα άλλο. Η ορθή στάση είναι οι κύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους.», δήλωσε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Την ανάγκη για αποφασιστική στήριξη της Κύπρου από την Ελλάδα διατύπωσε από πλευράς ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Τσούκαλης.

Οι εξελίξεις και στην Κύπρο απομυθοποιούν και την Ευρώπη, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του κόμματος «στον κυπριακό λαό και την εργατική τάξη της Κύπρου την ώρα που δέχονται μια λυσσαλέα επίθεση από την Ε.Ε και τις δυνάμεις του κεφαλαίου.».

«Το όχι των Ελλήνων της Κύπρου δείχνει τον δρόμο στην ξεπουλημένη ελλαδική ηγεσία. Το συμφέρον του ελληνικού λαού υπεράνω των τοκογλύφων. Η Κύπρος απέδειξε πως είναι εφικτή η αντίσταση ενάντια στην άθλια, αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε σε ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή.

Σχετικές ειδήσεις:

Αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα