Αντ. Μπαλωμενάκης: Βήμα εκσυγχρονισμού και προόδου οι δασικοί χάρτες (video)

10:09 11/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«H τακτοποίηση των χρήσεων γης στην ελληνική Επικράτεια θα είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης και ομαλής κοινωνικής ζωής», τόνισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αντώνης Μπαλωμενάκης κατά τη συζήτηση του σ.ν. για τους δασικούς χάρτες, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι το γεγονός της πολύχρονης καθυστέρησης δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε αδυναμίες των υπηρεσιών αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

«Η νέα νομοθεσία

εδράζεται ισχυρά πάνω σε υπαρκτά δεδομένα και διατρέχεται από πνεύμα ευελιξίας χωρίς να απεμπολείται ο κανόνας τήρησης των συνταγματικών ορίων και οικολογικής διαχείρισης του περιβάλλοντος», υπογράμμισε.

Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διατάξεις που, όπως είπε, βρίσκονται σε επαφή με την πραγματικότητα και εξυπηρετούν τον πολίτη και τη γεωργική παραγωγή, όπως:

– Στη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ο πολίτης συνδυαστικά και το αποδεικτικό μέσον της ένορκης βεβαίωσης. Η δυνατότητα αυτή αφορά περιπτώσεις που ενώ ο ιδιοκτήτης επί χρόνια δήλωνε την περιουσία του στο Ε9 ή σε άλλες δημόσιες εγγραφές, την ίδια στιγμή όμως, στερούμενος συμβολαιογραφικού τίτλου, δεν μπορούσε να διεκδικήσει νόμιμα τον αποχαρακτηρισμό της γεωργικής του γης. Η δυσλειτουργία αυτή τερματίζεται τώρα με απολύτως σύννομο μάλιστα τρόπο, αφού η ένορκη βεβαίωση έχει πλέον καταστεί με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ΚΠολΔ ένα γενικά αποδεκτό και ισότιμο αποδεικτικό μέσον.

– Η δυνατότητα μεταγραφής της διαπιστωτικής πράξης αλλαγής χαρακτηρισμού μιας έκτασης .
– Η λύση που δίνεται σε περιπτώσεις σύγκρουσης αεροφωτογραφιών , παλιότερης και νεότερης, όπου, κατ’ ουσίαν παρέχεται η δυνατότητα ανταπόδειξης καθώς και ο αναγκαίος χρόνος γι’ αυτό, καθώς και
– Η διάταξη με την οποία εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίες του ‘45 ή, εάν αυτές δεν είναι ευκρινείς του 1960, είχαν αγροτική μορφή αλλά μεταγενέστερα δασώθηκαν μπορούν αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές εάν το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. «Με τη διάταξη αυτήν και ιδίως με τη φράση «ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα» που είναι και η ουσιαστική προσθήκη στο προηγούμενο άρθρο 67 του 998/79 , αποσκοπείται να συμπεριληφθούν και εκτάσεις που ήσαν αγροτικές το 45 , δασώθηκαν και μεταγενέστερα απέκτησαν ξανά γεωργική χρήση. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές και αφορούν απογόνους του πρώτου μεγάλου μεταπολεμικού κύματος αστυφιλίας. Επιδεικνύεται λοιπόν και εδώ τα αναγκαίο πνεύμα ευελιξίας μάλλον ανταπόκρισης προς υπαρκτές καταστάσεις» κατέληξε.


ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπαλωμενάκης στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν λόγω του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου, το οποίο, όπως τόνισε, στην Κρητη για ιστορικούς λόγους είναι πολύ ισχυρότερο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

«Πολλές πραγματικές αδικίες έχουν συμβεί στην Κρήτη με βάση αυτήν την νομική προσέγγιση. Περιουσίες οι οποίες πάππου προς πάππο έχουν αμιγώς γεωργικό χαρακτήρα, χωρίς όμως τίτλο, καταγράφονται υπέρ του Δημοσίου. Ορισμένες μάλιστα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις με βάση το αμάχητο τεκμήριο κυριότητάς που απονέμεται στο Δημόσιο. Μια συνετή νομοθετική λύση που θα απέτρεπε τις γενικεύσεις και θα εξίσωνε νομικά τις διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις επιβράβευσης των καταπατήσεων είναι σήμερα δυνατή. Θα απάλλασσε πάρα πολλά ακίνητα από έναν αναχρονιστικό όσο και απολύτως αντιπαραγωγικό φόρτο, να θεωρούνται δηλαδή a priori γεωργικά ακίνητα ως κρατικά, ενώ από πολλές γενεές είναι ιδιωτικά και το ίδιο το δημόσιο δέχεται επί μακρόν σχετικές δηλώσεις των ιδιωτών ως αληθείς», υπογράμμισε.


Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ενώ διαρκούσε η χθεσινή συνεδρίαση κατατέθηκε η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για την χρήση των παραλιών το περιεχόμενο της οποίας σχολίασε θετικά ο κ. Μπαλωμενάκης, τονίζοντας ότι η επιμήκυνση του χρόνου παραχώρησης της χρήσης στα 3 χρόνια ανταποκρίνεται στην ανάγκη ορθολογικότερης διαχείρισης ενώ με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπράτησης θα εξομαλυνθούν και θα γίνονται πιο διαφανείς οι διαδικασίες ανάθεσης. Ζήτησε παράλληλα την όσο πιο σύντομη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) δεδομένου ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας η τουριστική κίνηση έχει ήδη αρχίσει.

Γενικός εισηγητής κατά την αυριανή γενικευμένη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας ορίστηκε απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χανίων κ.

Παρακολουθήστε την εισήγηση του κ. Μπαλωμενάκη στη Βουλή:

Keywords
Τυχαία Θέματα