«Ανωτέρα βία» στην ΕΡΤ2

12:20 30/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το βραβευμένο δράμα «Ανωτέρα βία» (Turist / Force Majeure / Snow Therapy), συμπαραγωγής Σουηδίας-Νορβηγίας-Δανίας-Γαλλίας 2014, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 και ώρα 23:45.

Υπόθεση: Μία τετραμελής οικογένεια Σουηδών κάνει διακοπές για σκι στις γαλλικές Άλπεις.Ο ήλιος λάμπει και οι πλαγιές είναι πανέμορφες. Καθώς όμως γευματίζουν σ’ ένα εστιατόριο, που βρίσκεται «κρεμασμένο» σε μια πλαγιά,

μια χιονοστιβάδα σπέρνει τον πανικό και φέρνει τα πάνω-κάτω. Αντιδρώντας ενστικτωδώς, η μητέρα προσπαθεί να σώσει τα παιδιά, ενώ ο πατέρας τρέχει μακριά φοβισμένος. Η καταστροφή τελικά δεν επήλθε και όταν καταλαγιάζουν τα πράγματα, το ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με τις πράξεις του και τις συνέπειές τους. Η οικογενειακή ισορροπία έχει διαταραχθεί πλήρως. Η αναπάντεχη αντίδραση του πατέρα προκαλεί την επαναξιολόγηση των ρόλων και του οικογενειακού κατεστημένου. Ο γάμος του ζευγαριού κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ο άνδρας προσπαθεί να επανακτήσει το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας.

Βαθιά σαρκαστικό δράμα χαρακτήρων πάνω στην ανθρώπινη φύση και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Η «Ανωτέρα βία» αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του ταλαντούχου Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Όστλουντ και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της το Μάιο του 2014 στο Φεστιβάλ των Καννών, στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», όπου και απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Η ταινία έχει αποσπάσει μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ βρισκόταν και μεταξύ των εννέα (9) υποψήφιων ταινιών που διεκδίκησαν μία θέση στην πεντάδα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, χωρίς όμως τελικά να επιλεχθεί.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ρούμπεν Όστλουντ.

Παίζουν: Γιοχάνες Κούνκε, Λίζα Λόβεν Κόνγκσλι, Κρίστοφερ Χίβτζου, Κλάρα Βέτεργκριν Μπράντι Κόρμπετ, Τζάκομπ Γκράνκβιστ.

Διάρκεια: 118′

Keywords
Τυχαία Θέματα