Ανοίγει τον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Πρωθυπουργός

20:38 25/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και ευρύτερα στο λαό σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα , αναμένεται να απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας που παρουσιάζει αυτή την ώρα την κυβερνητική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού επικεντρώνεται στο σύνθημα Νέο Σύνταγμα,

Νέα μεταπολίτευση Νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2021.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων, το προεδρείο της Βουλής, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, εκπρόσωποι εργοδοτικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο επίπεδο των αντιδράσεων και του άτυπου διαλόγου που έχει ανοίξει για την Συνταγματική Αναθεώρηση, φαίνεται οτι τα πολιτικά κόμματα συγκλίνουν στην άποψη οτι η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την βιάση θα δημιουργούσε πρόβλημα διαρχίας στη χώρα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δήλωσε ότι, μετά την ήττα του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε λασπολογία και θεσμικό λαϊκισμό.

Χρειάζεται ριζική ευρείας κλίμακας Συνταγματική Αναθεώρηση και όχι αποσπασματική είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουμουτσάκος.

Για τη Χρυσή Αυγή, κάθε εξαγγελλία Συνταγματικής Αναθεώρησης που δεν περιλαμβάνει κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργιών συνιστά μια ακόμη απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δεν θα παραστεί σύμφωνα με πληροφορίες απόψε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από την πλευρά του θεωρεί οτι η Συνταγματική Αναθεώρηση, απαιτεί συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, συμφωνεί με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου , διαφωνεί όμως με την απευθείας εκλογή του.

Για το Ποτάμι προέχει η διάλυση του κομματικού κράτους και σε οτι αφορά τις αλλαγές στο Σύνταγμα προτείνει

Άρση της ασυλίας των υπουργώνΚαθιέρωση μη κρατικών πανεπιστήμιωνΕπανακαθορισμό των σχάσεων εκκλησίας και κράτουςΔιευκόλυνση της συγκρότησης και λειτουργεία τωνΑνεξάρτητων ΑρχώνΑποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την πρόωρη προσφυγή σε αυτέςΕπανεξέταση των προεδρικών αρμοδιοτήτων

Σε οτι αφορά την εκλογή ΠτΔ προκρίνει την πρόταση του Αλιβιζάτου για εκλογή από 400 εκλέκτορες.

Η Ένωση Κεντρώων διαφωνεί με την άμεση εκλογή Πρόεδρου, γιατί θα οδηγούσε σε διαρχία και πολιτειακές συγκρούσεις και εντοπίζει τα προβλήματα με το Σύνταγμα στην καταπάτησή του από τη νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία.


ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ1 Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Απόψε οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση

Keywords
Τυχαία Θέματα