«Ανοιχτά σύνορα – Είμαστε άνθρωποι»

17:39 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Προσφυγόπουλα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο πραγματοποίησαν τη δική τους διαμαρτυρία μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ ζήτησαν «Ανοιχτά σύνορα – Είμαστε άνθρωποι». Στο πλευρό τους η Επιτροπή Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών Λάρισας που διοργάνωσε αυτή τη διαμαρτυρία προκειμένου να αναδείξουν τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο φιλοξενίας και το βασικό αίτημα τους για ανοιχτά σύνορα.



Συγκριμένα

ο κ. Γιάννης Μπαμπανίκος από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών Λάρισας τόνισε ότι «στη Συρία διεξάγεται ένας πόλεμος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, συνέχεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Τα θύματά του είναι δίπλα σας, είναι μπροστά σας. Υπάρχει κυβέρνηση, μια Ευρωπαϊκή Ένωση 28 χωρών που έκλεισε τα σύνορα σε αυτούς τους ανθρώπους, παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των προσφύγων, απόντες σε αυτή την υποχρέωση που έχουν, εκτός από την πολιτεία, ο δήμος Λάρισας, η περιφέρεια, εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε εδώ, αυτό που διδάσκουμε στα παιδιά μας για την φιλοξενία το κάνουμε πράξη, οφείλουμε να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά γιατί είναι και δικά μας παιδιά, η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών».

Από την πλευρά των προσφύγων τονίστηκαν τα εξής :
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους του Έλληνες που μας βοηθάνε σε όλες τις ανάγκες που έχουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε στην Τουρκία με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί γιατί είναι πολύ επικίνδυνη, έχουμε χάσει τις ζωές μας, έχουμε χάσει τα παιδιά μας, θέλουμε να τους δώσουμε δικαίωμα στην εκπαίδευση, θέλουμε να τους δώσουμε δικαίωμα στην μάθηση, στο παιχνίδια γιατί είναι παιδιά. Υπάρχουν πολλά φίδια στις σκηνές, υπάρχουν πολλά ιατρικά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι δεν τα καταφέρνουν καλά, δεν μπορούμε να ζούμε έτσι. Ακούμε συνέχεια για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι ντροπή να αφήνετε ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά να ζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες».

Σε δηλώσεις του ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ευχαριστούμε πολύ τους Έλληνες που μας παρέχουν όλα αυτά, ανησυχούμε για την ζωή των προσφύγων και των παιδιών που ζουν εδώ πέρα. Όλοι οι πρόσφυγες περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα, γιατί η ζωή εδώ δεν είναι καλή».
Αμέσως μετά τις δηλώσεις έγινε μια σχετική ομιλία και ακούστηκαν ποιήματα από αλληλέγγυους μαθητές που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή κοντά στα προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Αφγανιστάν που φιλοξενούνται στον πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» μεταξύ Κουτσοχέρου και Μάνδρας.

The post «Ανοιχτά σύνορα – Είμαστε άνθρωποι» appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα