«Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος αντιμετώπισης της διαφθοράς» (live)

10:50 10/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για δομικό πρόβλημα αναφορικά με τη διαφθορά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να αντιμετώπισει το φαινόμενο.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «Η διαφθορά δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο, είναι ένα φαινόμενο άρρηκτο συνδεδεμένο με την ιστορία της χώρας. Πρόκειται για δομικό πρόβλημα, και δεν είναι κάτι καινούργιο ότι η γιγάντωση της διαφθοράς

έχει πρωταγωνιστές συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις», και πρόσθεσε ότι απαιτείται «Στρατηγικό σχέδιο, μελετημένες κινήσεις και πολιτική βούληση».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς χρειάζεται ηθικό ανάστημα».

«Φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, υπερ-τιμολογήσεις συνέτειναν στο να φτάσει η χώρας μας, στο χείλος της χρεοκοπίας. Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».

«Έχει σημειωθεί πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν. Θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, δημοσιεύει μια κατάταξη η οποία αφορά την υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητά της.

«Στον χώρο της Υγείας στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος. Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, βασισμένο σε συγκεκριμένη.

Πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

«Η χώρα μας έχει 75 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ωστόσο, η χώρας μας είναι στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας και συγκεκριμένα τα δυο τελευταία χρόνια, τα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα μας κατρακύλησε 11 θέσεις και βρίσκεται στην 69η θέση», είπε στην αρχική τοποθέτησή του ο Στ. Θεοδωράκης.

Σε ότι αφορά στις προτάσεις που έχει Το Ποτάμι, πρότεινε «Εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητη αρχή, θεσμοθέτηση της υποχρέωσης τους κράτους για έναν τελικό νόμο και ενιαία αρχή προμηθειών».

Σχετική είδηση: Σε ερώτηση για τη διαφθορά απαντά στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας (live)

Keywords
Τυχαία Θέματα