Αναγκαίο το προαναχωρησιακό κέντρο προσφύγων στη Χίο

10:51 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, τόνισε η αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη που τη Δευτέρα επισκέφθηκε το νησί και συμμετείχε σε συνεδρίαση της Δημοτικής Διαπαραταξιακής Επιτροππής για το προσφυγικό.

Σε δηλώσεις της πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής η κα Τσιριγώτη, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα χώρο ολιγοήμερης κράτησης, κλειστού τύπου, χωρητικότητας 300 ατόμων, που θα διοικείται αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία,

χωρίς την παρουσία άλλων φορέων ή Μ.Κ.Ο.
Δίνοντας τα θετικά παραδείγματα από τα Κέντρα σε Λέσβο και Κω, σημείωσε ότι θα έχει τρείς πτέρυγες και συγκεκριμένα:
– για όσους έχει απορριφτεί το άσυλο τους σε δεύτερο βαθμό,
– για τους παραβατικούς που έχουν καταδικαστεί και οι οποίοι θα απελαύνονται και
– για όσους αναχωρούν οικειοθελώς.

Αναφερόμενη η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. στο προαναχωρησιακό κέντρο στην Κω, σημείωσε ότι αν και αρχικά υπήρχαν αντιδράσεις, οι κάτοικοι του νησιού πλέον είναι ευχαριστημένοι, επειδή τα πράγματα έχουν μπει σε σειρά. Τόνισε ότι «μέσα σε ένα μήνα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία 100 άτομα και στις χώρες καταγωγής τους άλλοι 100, ενώ στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στην Τουρκία ακόμα 58 άτομα» Η κα. Τσιριγώτη απέκλεισε τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη ΒΙΑΛ, αφού όπως είπε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής, ενώ παράλληλα υπογράμμισέ ότι απαιτείται χώρος μακριά από τον αστικό ιστό χωρίς πάντως να κατονομάσει μια τέτοια περιοχή.
Εν τω μεταξύ στα δημοσιεύματα που έφεραν το στρατιωτικό αεροδρόμιο στους Ολύμπους, ως επιλογή για το προαναχωρησιακό, η Δημοτική Διπαραταξιακή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στη συνάντηση με την Αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ κα Τσιριγώτη «καμία σχετική αναφορά δεν έγινε, για καμία τοποθεσία του νησιού».

Keywords
Τυχαία Θέματα