Αλγόριθμοι προβλέπουν ποιοί ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες θα πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο

10:04 21/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Google Ventures επένδυσε πρόσφατα 32 εκατομμύρια δολάρια στο Aspire Health, ένα start up το οποίο έχει αναπτύξει αλγόριθμους που μπορούν να προβλέψουν ποιοι βαριά ασθενείς έχουν λιγότερο από ένα χρόνο ζωής.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, στην Αμερική δαπανώνται 150 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για την ιατρική φροντίδα των βαριά άρρωστων ασθενών που τους απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής. Στους ασθενείς αυτούς, σύμφωνα πάντα με τους αλγόριθμους, θα προσφέρεται μια διαφορετική

ιατρική περίθαλψη κατ’οίκον με σκοπό να αποφεύγονται οι πολλές επισκέψεις στο νοσοκομείο και με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος της ιατρικής φροντίδας. Σύμφωνα με τον Μπιλ Φριστ, συνιδρυτή του Aspire Health που εδρεύει στο Νάσβιλ του Τενεσί, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει από 8.000 έως 12.000 δολάρια ανά ασθενή.

Πέρα όμως από τους αλγόριθμους και την εξοικονόμηση κόστους προκύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτήν την πρακτική. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι προβλέψεις των αλγόριθμων για το προσδόκιμο ζωής των ασθενών βασίζονται στα ιατρικά αρχεία τους, τις διαγνώσεις τους και το ιστορικό νοσηλείας τους, δεδομένα δηλαδή που θα έπρεπε να είναι απόρρητα.

Ο ιατρικός ηθικιστής Άρθουρ Κάπλαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι ένας ιδιωτικός φορέας που «ψαχουλεύει» τα μητρώα των ασθενών και συμβουλεύεται τους γιατρούς τους χωρίς την συγκατάθεσή τους, αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Από την άλλη, το Aspire Health ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται με το σύστημα Υγείας με σκοπό τον συντονισμό της φροντίδας των ασθενών και ότι η χρήση των δεδομένων αυτών είναι εγκεκριμένη σύμφωνα με τους κανόνες του Medicare.

Πηγές :

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλγόριθμοι,algorithmoi