Αλ. Τσίπρας-Β. Πούτιν: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της ελληνορωσικής συνεργασίας (video)

00:37 28/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη σημασία προώθησης της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας σε μια σειρά από τομείς τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας

τόσο κατά τις κοινές δηλώσεις, όσο και νωρίτερα στην τελετή υποδοχής του κ. Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Υπάρχουν καλές προοπτικές να μεταμορφώσουμε τις σχέσεις και συναισθήματα των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα», ανέφερε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς στο πλαίσιο της επίσκεψής του υπεγράφησαν μνημόνια οικονομικής συνεργασίας σε καίριους τομείς.

Αιχμή του δόρατος οι οικονομικές συνεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών

Αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπεγράφησαν ο κ.Τσιπρας μίλησε για πολυεπίπεδη συνεργασία.

Στον τομέα της ενέργειας σημείωσε ότι «στρατηγική επιδίωξη είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων.

Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον λιμένα Θεσσαλονίκης.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Η Ελλάδα γέφυρα φιλίας μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ

Η ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας με τη Ρωσία είναι στρατηγική επιλογή, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα, σημείωσε και ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον ρόλο της χώρας μας ο κ. Τσίπρας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης.

Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με την Ουκρανία ο κ. Τσίπρας είπε δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο τη στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος της», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Σε σχέση με τη Συρία ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και των επιθέσεων κατά αμάχων, και υπογράμμισε την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας επίσης στο Ιράκ και στη Β. Αφρική.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι για να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να καταπολεμηθούν και να νικηθούν οι τρομοκράτες , κάτι που μπορούμε να κάνουμε όταν θα ξεπεράσουμε τις διαφορές μας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε για την ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων μετά το περιστατικό με το ρωσικό αεροσκάφος. «Δεν συνετρίβη μόνο αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν», τόνισε.

The post Αλ. Τσίπρας-Β. Πούτιν: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της ελληνορωσικής συνεργασίας (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα