Αλ. Τσίπρας: Οι 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κράτους – Μέτρα αντιμετώπισης της απώλειας του ΕΚΑΣ

15:02 27/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση του κράτους, καθώς και δέσμη μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ.

Μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

Πλήρη απαλλαγή, από την φαρμακευτική δαπάνη για όσους δικαιούχους υπέστησαν μείωση.Απαλλαγή από τη παρακράτηση του 6% για την εισφοράς υγείας,
για όσους δικαιούχους ΕΚΑΣ έχουν απώλεια από 30 ευρώ και άνω.Ένταξη των δικαιούχων ΕΚΑΣ που έχουν απώλεια 115 ευρώ και άνω, στο πρόγραμμά της Προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές, περίπου στο ύψους του 1/3 της απολεσθείσας παροχής.Διατήρηση του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% .Διατήρηση κατ εξαίρεση του ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα), σε περιπτώσεις όπου χάνεται και για τους δύο.

Όπως είπε οι παραπάνω παρεμβάσεις έχουν διασφαλιστεί για το τρέχον έτος και θα ξεκινήσουν άμεσα από τον επόμενο μήνα, με την προοπτική να επεκταθεί και στα επόμενα δύο έτη έως ότου οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή καταβολής της Εθνικής σύνταξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα.

«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τους επτά πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού.

«Μπορεί να είμαστε ακόμα μακριά από το μεγάλο στόχο της ανασυγκρότησης αλλά δίνουμε τη μάχη με όσα μέσα διαθέτουμε, με αυτοπεποίθηση και θα κερδίσουμε τον πόλεμο» σημείωσε.

Οι άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την αναβάθμιση της Υγείας.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας».

Επίσης ανακοίνωσε:

Δωρεάν φάρμακα στους κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίαςΕντός του 2017 θα λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πολλούς Δήμους της χώρας.Ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Ψηφιοποίηση και εξορθολογισμός παροχώνΕνιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, με σαφέστερους όρους αποζημίωσης τόσο για τους πολίτες – ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υγείας.Νέα πολιτική συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.

Ο δεύτερος πυλώνας των παρεμβάσεων αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση.

«Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013» είπε.
Όπως ανέφερε η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων, ώστε ο έλεγχος πλέον να γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

«Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν «πάρτι» διαφθοράς εις βάρος των πολιτών» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε συνολικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δις € σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων. Από αυτά 612 εκ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και 398 εκ. ευρώ στα υπόλοιπα Ταμεία Πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ. Ήδη δε έχουν δοθεί εφάπαξ σε 2750 δικαιούχους ύψους 75 εκ. ευρώ.

Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων.

Με το Πρόγραμμα που συνεχίζεται και φέτος, προσφέρεται δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δηλαδή 212.000 πολίτες.Με το ίδιο πρόγραμμα, δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά.Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές συγκοινωνίες.Καθολική προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017.250 Κέντρα Κοινότητας θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να απευθύνονται σε αυτά οι πολίτες για πληροφόρηση και στήριξη.Επέκταση του προγράμματος Σχολικά Γεύματα.Θα καλύπτονται, με ζεστό φαγητό 30.000 μαθητές σε 270 Δημοτικά Σχολεία.Ήδη, τη φετινή χρονιά καλύφθηκαν με ζεστό γεύμα τα σχολεία του Περάματος, ενώ παρεχόταν «δεκατιανό» σε 11.000 μαθητές.

Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας.

«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.

Ο πρθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη που έλαβαν οι εργαζόμενοι στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών

Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προχωρήσει σε 237 τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις και 280 διμερείς.Επιτάχυνση της καταβολής των επιδομάτων αφερεγγυότητας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων που η επιχείρησή τους κήρυξε πτώχευση (Ελευθεροτυπία, NEOSET, Alapis, ΣΤΑΚΟΡ).Δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ κατ άτομο σε απολυμένους πολλών εταιρειών (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Ξενοδοχείο Πεντελικόν, SPIDER, Ηλεκτρονική Αθηνών, Athens Ledra Hotel, Πυρσός κ.α.).Από τον Απρίλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016 υπολογίζεται πως έχουν καταβληθεί και πρόκειται να καταβληθούν περίπου 5 εκ ευρώ σε 5.000 εργαζόμενους.

Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας «που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται απο 26% στο 23%, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας» σημείωσε.

Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού είναι η στεγαστική πολιτική «με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως με την πρόσφατη συμφωνία καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Παράλληλα μίλησε για τη συγκρότηση φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη, με την αξιοποίηση «μια σειράς από κρατικά διαμερίσματα -που σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων».
Επίσης θα υπάρξει ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Τέλος για την Παιδεία ανακοινώθηκε ότι:

Μετά από 8 χρόνια, ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα Τμήματα Ένταξης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.Τη χρονιά που πέρασε προσλήφθηκαν για την Ειδική Αγωγή πιο πολλοί αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά.Διευρύνεται το πλαίσιο εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών των σχολείων γενικής εκπαίδευσης και ενισχύονται οι υπάρχουσες δομές με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί).·Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολικό σύστημα.Για τη κάλυψη των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, έως ότου, συριζα, αμκα, εοπυυ, νέα, δις, συγκοινωνιες, σχολεια, λοκ, επιδοματα, πτώχευση, ελευθεροτυπια, neoset, alapis, spider, ηλεκτρονική, αθηνα, athens, hotel, οαεδ, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, αμκα μου, αλέξης τσίπρας, υπουργειο εργασιας, αναπληρωτες, πτώχευση, ηλεκτρονική, δωρεαν, εργασια, ηλεκτρονικη αθηνων, πλαισιο, προγραμμα, neoset, αγωγη, αυξηση, αναπηρια, αξονες, απωλεια, ατομο, αυτοπεποιθηση, φαγητο, γινεται, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δινη, δις, δοθει, δομη, δοθηκε, ευρω, ειπε, επτα, ετη, ετος, εφαπαξ, έως ότου, ζωνη, ιδιο, υπηρεσιες, κυβερνηση, κυμα, λοκ, μακρια, μειωση, νερο, ξενοδοχειο, πεδιο, πεντελικον, περιβαλλον, ρευμα, ρυθμιση, ταμειο προνοιας, τεως, φαρμακα, athens, αγορες, alapis, δημοτικα, hotel, χωρα, υπουργειο, μπροστα, ομαδες, πυρσος, spider, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα