Αλ. Τσίπρας από τη Νίσυρο: «Κάνουμε πράξη το όραμα στήριξης των πιο αδύναμων»

15:55 13/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Νίσυρο χτυπά σήμερα η καρδιά της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του νησιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες που φυλάττουν Θερμοπύλες, όπως είπε χαρακτηριστικά, και την υποχρέωση που έχει η πολιτεία απέναντί τους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «Θα πρέπει

να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξη στα νησιά». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Να απευθυνθώ σε αυτούς και αυτές που φυλάττουν Θερμοπύλες, όπως εσείς, η πολιτεία έχει χρέος, απέναντί σας να ζείτε με αξιοπρέπεια, να έχετε ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες». Δήλωσε, «Συγκινημένος και χαρούμενος που έρχομαι και πάλι στο νησί σας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, στη Νίσυρο όταν ήταν φοιτητής ο ίδιος.

«Θέλουμε να βγούμε από τον ζυγό της επιτροπείας το συντομότερο δυνατό», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Πιστεύω παρά τις μεγάλες δυσκολίες έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις παροχές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε έσοδα, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον».
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και βουλευτές των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και του βορείου Αιγαίου.

Τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης. Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα νησιά της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, Τα νησιά διαθέτουν εξαιρετικούς ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Στόχος μας είναι να μετρατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε ευκαιρία ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός.

Η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών μας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε θέματα ποιότητας και ελέγχου της ακτοπλοΐας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας. Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Θέλουμε όλοι οι νησιώτες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείς, είπε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα