Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση εν μέσω της ασάφειας για τη στάση του ΔΝΤ

10:16 13/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ώρα που ο Σόιμπλε δέχεται σφοδρή κριτική στη Γερμανία για τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με νέα παρέμβασή του στη Welt ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία του SPD που συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

ότι όποιος φλερτάρει με το Grexit παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γκάμπριελ, αλλά και των κ. Γιουνκέρ και Ντομπρόβσκις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές είναι πιο έντονες από ποτέ με πρωταγωνιστή τον κ.Τσακαλώτο που βρίσκεται σε επαφές μαζί τους. Στόχος είναι η επιστροφή των θεσμών μέχρι την Τετάρτη ώστε να καταστεί εφικτή μια τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019. «Το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό», είπε ο υπουργος Οικονομικων και σημείωσε ότι εάν υπάρχει καλή βούληση απ’ όλες τις πλευρές,τότε θα υπάρξει συμφωνία πολύ γρήγορα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία όσο -και κυρίως- από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής. Επίσης χαρακτηρισε «άστοχο» και «άκαιρο» να στρέφεται διαρκώς η συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, την ώρα που είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Τώρα δεν είναι ώρα για επιστροφή στην οικονομική αστάθεια», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ. Σημείωσε επίσης ότι «οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο να δώσουν στους Έλληνες ελπίδα για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον».

Την ΚυριακήΟ πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) ότι «κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους».

Στη Γερμανία, ο αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ, επέκρινε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση του, λέγοντας ότι κανείς δεν επιτρέπεται να ξαναπροσπαθήσει να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο ξεκινά από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθει το μεσημερι με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ενώ αύριο το πρωί θα έχει τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα