Άγκυρα: Οι σχέσεις με Βρυξέλλες θα βελτιωθούν αν εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία

16:50 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες θα μπουν πάλι σε τροχιά αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόσει τους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, ο Καλίν επιβεβαίωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση σε βάρος Γάλλου ερευνητή, ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενη δολοφονία του Τούρκου προέδρου.

Συνάντηση με Τραμπ τον Μάιο

Σύμφωνα με τον Καλίν, «η Τουρκία έχει

λάβει μόνο 790 εκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των τριών δισ. ευρώ που της υποσχέθηκε η ΕΕ βάσει της συμφωνίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ένωση».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια επίσκεψης στα μέσα Μαΐου.

Όπως διευκρίνισε ο Καλίν, η πρόσκληση έγινε από τον Ντόναλντ Τραμπ, και οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για Συρία, Ιράκ και το αίτημα για την έκδοση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει να επανέλθει στο κυβερνών κόμμα AK μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει υπεράνω κομμάτων, αλλά ο όρος αυτός άλλαξε σε ένα από τα 18 άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα. Όπως είπε ο Καλίν, το αν ο Ερντογάν θα ηγηθεί του κόμματος AK θα συζητηθεί αν υπάρξει σχετικό αίτημα από το κόμμα.

Μήνυση Ερντογάν κατά Γάλλου ερευνητή

Μήνυση σε βάρος Γάλλου ερευνητή, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «δολοφονία» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Επτά ημέρες στον κόσμο» στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business, ο Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), διατύπωσε την εκτίμηση πως οι προσφυγές που αμφισβητούν τη νίκη, με μικρή διαφορά, του Τούρκου προέδρου κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες παρατυπίες, «δεν θα οδηγήσουν πουθενά επειδή ο Ερντογάν θα φροντίσει να αποκλείσει τα πάντα».

Απαριθμώντας διάφορα πιθανά σενάρια για την Τουρκία, ο Μορό Ντεφάρζ, πρόσθεσε: «Είτε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είτε θα υπάρξει κάποια άλλη υπόθεση που είναι δύσκολο να την αναφέρουμε, δηλαδή η δολοφονία του».

Στη μήνυση τα λεγόμενα του Γάλλου ερευνητή χαρακτηρίζονται «υποκίνηση» σε δολοφονία του Τούρκου προέδρου.

Μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ ζήτησε το Σάββατο συγγνώμη με μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Après mes déclarations sur le président Erdogan sur BFM Business, je vous dois une clarification de mes propos. pic.twitter.com/HDpW6fdRXN

— P. MOREAU DEFARGES (@PMoreauDefarges) April 23, 2017

«Ορισμένα από τα λεγόμενά μου ήταν άγαρμπα και μπορεί να παρερμηνεύθηκαν. Οφείλω να εκφράσω τις βαθιά μου λύπη και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τα πρόσωπα ή τις ομάδας που μπορεί να προσέβαλα», έγραψε.

Ο Καλίν είπε πως αυτή η συγγνώμη «δεν είναι αρκετή» και πως ο Μορό Ντεφάρζ πρέπει να υποστεί «τις νομικές συνέπειες» των λεγομένων του.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα