Αυξημένο ενδιαφέρον φοιτητών για τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, μέσω Erasmus

19:05 23/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολοένα αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον των φοιτητών για το πρόγραμμα μετακίνησης Erasmus και Erasmus International, ώστε υπερκαλύπτεται ο αριθμός των θέσεων και των υποτροφιών και πολλοί από τους υποψήφιους αποφασίζουν να καλύψουν τα έξοδα από την τσέπη τους. Βασικό κίνητρο δεν είναι μόνο η οικονομική διευκόλυνση στην ακαδημαϊκή τους πορεία, αλλά κυρίως η απόκτηση πολλών άτυπων δεξιοτήτων, όπως οι εμπειρίες, η εκμάθηση μίας γλώσσας, οι νέες

γνωριμίες και πρακτικές, τις οποίες οι νέοι ιεραρχούν ψηλά στις προτεραιότητές τους.

Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος Erasmus στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο αυτό, τα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης φιλοξενούν κοινές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν υπαίθρια έκθεση πανεπιστημίων (σήμερα από τις 12.00 – 17.00, στον χώρο μεταξύ της Θεολογικής Σχολής και της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ), συνέδριο στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας (αύριο Τετάρτη, με τίτλο «ΘεςErasmus», από τις 9.00 μέχρι τις 18.00) και εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (την Πέμπτη 25 Μαΐου, από τις 18.00 μέχρι τις 21.30).

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στρέφονται σε νέες διμερείς συμφωνίες με πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει νέες εξαγωγές αλλά και εισαγωγές φοιτητών, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτική άσκηση. Ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει συνάψει περί τις 1.500 διμερείς συμφωνίες για Erasmus, με τμήματα από 566 πανεπιστήμια της Ευρώπης, αλλά και με 72 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο (Erasmus International). Αντίστοιχα, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει 250 διμερείς συμφωνίες και 400 το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ.

Οι συμφωνίες αυτές αποσκοπούν κυρίως στην αντιστοίχιση των υπηρεσιών και στη συμβατότητα, ή αναγνώριση ακαδημαϊκών μαθημάτων, κυρίως μέσω μεταφοράς πιστωτικών μονάδων ECTS. «Από το 1987 μέχρι σήμερα είχαμε περίπου 15.000 εξερχόμενους φοιτητές κυρίως προς πανεπιστήμια της Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας. Η επιλογή των χωρών αυτών σχετίζεται με την γνώση της αντίστοιχης γλώσσας από τους φοιτητές ή με την δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων στην αγγλική, αλλά και με το αντικείμενο των σπουδών», δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ η προϊσταμένη του τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ, Ιωάννα Γεωργιάδου.

Το Erasmus καλύπτει οικονομικά τη διαφορά του κόστους ζωής στην κάθε χώρα, ενώ οι φοιτητές δεν επιβαρύνονται με δίδακτρα πανεπιστημίων, ακόμη και αν αυτά επιβάλλουν δίδακτρα για τους εγχώριους φοιτητές τους. «Η επιλογή γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια για όλους. Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 1.300 αιτήσεις για το πρόγραμμα, και από αυτές γίνονται δεκτές μόνο οι 650 – 700, λόγω χρηματοδότησης. Πέρσι, οι αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά 15%» ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε ότι κάποιοι αποφασίζουν να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα διαμονής τους.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισερχόμενοι ξένοι φοιτητές σε τμήματα του ΑΠΘ, ξεπερνούν τις 10.000 και οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία. Τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την δυσκολία των capital controls, παρατηρήθηκε αύξηση αιτήσεων ξένων φοιτητών, κυρίως από Ρωσία, Σερβία, Λευκορωσία και Κίνα, καθώς επίσης από Πολωνία, Τσεχία και Τουρκία, με την οποία ισχύουν ήδη 100 διμερείς συμφωνίες. Τα τμήματα μεγαλύτερης απορρόφησης ξένων φοιτητών είναι η Φιλοσοφική, το Πολυτεχνείο, η Νομική και η Ιατρική.

«Η αύξηση εισερχόμενων φοιτητών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία στη χώρα μας – μέχρι την καλύτερη οργάνωση σε προγράμματα σπουδών, ή το καλό όνομα που απέκτησαν τα ελληνικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό από ερασμιακούς φοιτητές», εξήγησε.

Το ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙΘ, κατά την τελευταία πενταετία, παρουσιάζουν ένα ισοζύγιο εισερχομένων – εξερχομένων φοιτητών περί τους 150, ετησίως. «Η επιλογή των χωρών γίνεται κυρίως προς βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπως Λιθουανία και Σουηδία, με κριτήριο το αντικείμενο σπουδών και τις διμερείς συμφωνίες του πανεπιστημίου» δήλωσε η συντονίστρια του Erasmus ΠΑΜΑΚ, Άννα Κυριακίδου. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του γραφείου Erasmus του ΤΕΙΘ, Μαργαρίτα Χατζηλία, οι σπουδαστές του ιδρύματος επιλέγουν για τα προπτυχιακά τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ενώ για την πρακτική τις χώρες του βορρά.

Πρακτική στο Erasmus International από το 2018;

Οι φανατικοί ακόλουθοι των προγραμμάτων Erasmus, που συνήθως εξαντλούν κάθε δυνατότητα που προσφέρεται σε κάθε επίπεδο σπουδών, περιμένουν με ενδιαφέρον την έναρξη του προγράμματος πρακτικής και στις χώρες εκτός Ευρώπης, που ακόμη δεν είναι εφικτή. Σύμφωνα με την αρμόδια του ΑΠΘ, κ.Γεωργιάδου, δεν αποκλείεται να επεκταθεί το πρόγραμμα εντός του 2018. «Αυτό θα έδινε την ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία των νέων, και έξω από το γνωστό πλαίσιο των ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο, είναι και δυσκολότερο, αφού οι ακαδημαϊκές διαφορές μεταξύ πανεπιστημίων είναι μεγαλύτερες» επεσήμανε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα