Αυτοκρατορίες των ζώων | Μετανάστευση

15:06 20/8/2021 - Πηγή: ΕΡΤ
| Μετανάστευση

Καριμπού, θαλάσσιοι ελέφαντες, Πεταλούδες-Μονάρχες
Επικές πτήσεις, περιπετειώδη ταξίδι και εξαντλητικές διαδρομές, όλα παίζουν καίριο ρόλο στη ζωή πολλών ειδών. Αυτές οι αυτοκρατορίες ταξιδεύουν αναζητώντας τροφή, καταφύγιο ή ταίρι. Αλλά το κλείσιμο και η οργάνωση του ταξιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες, ζώα.
Ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα θεάματα άγριας ζωής είναι η μαζική μετανάστευση του καριμπού. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννα, μητέρες και μωρά μετακινούνται χιλιάδες χιλιόμετρα,

μέσα από ποτάμια και τούνδρες στον βόρειο Καναδά. Με συνεχείς απειλές από αρπακτικά, κυνηγούς και τα στοιχεία της φύσης, είναι ένα επικίνδυνο, αλλά επιβεβλημένο ταξίδι.

Στην άλλη πλευρά της ηπείρου, υπάρχει ακόμα ένας ταξιδιώτης μεγάλων αποστάσεων. Ξέρει να καταδύεται σε απίστευτα βάθη και να μην τρέφεται επί μεγάλες χρονικές περιόδους, ο βόρειος θαλάσσιος ελέφαντας είναι ένα θαυμαστό θαλάσσιο θηλαστικό. Δυο φορές τον χρόνο, συναντώνται στις ακτές της βόρειας Καλιφόρνιας για να γεννηθούν, να ζευγαρώσουν και να αποβάλλουν το δέρμα τους. Στη συνέχεια επιστρέφουν στη θάλασσα και μια μοναχική ύπαρξη για την υπόλοιπη χρονιά.
Όχι μακριά από τους τόπους αναπαραγωγής της φώκιας, κάπου 25.000 πορτοκαλί και μαύρες πεταλούδες-μονάρχες πετούν προς την Ακτή Πίσμο κάθε χειμώνα. Από τα τέλη του Οκτωβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο, οι πεταλούδες βρίσκουν καταφύγιο και θέρμη σε συμπλέγματα πάνω σε κλαδιά ευκάλυπτου. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι τα έντομα έχουν γενετικά ανεπτυγμένο σύστημα παλιννόστησης. Και λόγω ενός μοναδικού συστήματος λιπαποθηκών, αυτή η συγκεκριμένη ομάδα έχει προσδόκιμο ζωής τέσσερις φορές όσο οι κοινές πεταλούδες-μονάρχες. Ωστόσο, ακόμα και με τη διευρυμένη διάρκεια ζωής, όταν οι πεταλούδες αναχωρήσουν τον Μάρτιο, δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

(Διαθέσιμο έως 27/08/2021)



Το άρθρο Αυτοκρατορίες των ζώων | Μετανάστευση εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα