Αυστραλία: Τεράστιες πλημμύρες, χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

09:26 31/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυστραλία-Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Ο κυκλώνας Debbie που σάρωσε την Πολιτεία Queensland την Τετάρτη, δεν ήταν το χειρότερο που επρόκειτο να συμβεί, συγκριτικά με ό,τι ακολούθησε.

Πλημμύρες εκτός ελέγχου πλήττουν την ευρύτερη περιοχή στα σύνορα των Πολιτειών Queensland και New South Wales, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι προσπάθειες διάσωσης και απεγκλωβισμού είναι διαρκείς, εκατοντάδες όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι στις πλημμυρισμένες περιοχές καθώς τα εναέρια σωστικά μέσα δεν μπορούσαν χθες λόγω των καταιγιστικών βροχοπτώσεων

να συνδράμουν.

Σε πολλές περιπτώσεις νερό και τροφή παραδόθηκε στα θύματα της θεομηνίας μέσω drone (κατευθυνόμενα αεροσκάφη χωρίς πλήρωμα) ενώ η κατάσταση όσο περνά η ώρα χειροτερεύει καθώς πολλοί ποταμοί της περιοχής συνεχίζουν να υπερχειλίζουν λόγω της υπερβολικής βροχόπτωσης.

Περισσότερο έχει πληγεί η πόλη Lismore το κέντρο της οποίας έχει κατακλυσθεί από τα νερά με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί ζημιές στο 100% των οικιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα οι Αρχές προειδοποιούν πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και εκφράζουν φόβους πως είναι πιθανό να υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.

Η βοηθός κομισάριος της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (SES) Kaylene Jones εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία της, δηλώνοντας πως η πολύ απότομη άνοδος της στάθμης των υδάτων πιθανότατα έχει παρασύρει ανθρώπους και δεν απέκλεισε να υπάρχουν «τραγωδίες σε εξέλιξη».

Η πόλη Lismore είχε υποστεί πλημμύρες αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά μετά την κατασκευή φράγματος πριν από 11 χρόνια και παρά τις συχνές ισχυρές βροχοπτώσεις, δεν είχε συμβεί κανένα πρόβλημα.

Αντιθέτως σήμερα, για πρώτη φορά, ο ποταμός υπερχείλισε σε τέτοιο βαθμό που ξεπέρασε τα όρια του φράγματος και τεράστιες ποσότητες νερού «εισέβαλαν» στην πόλη μέσα σε ελάχιστη ώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η ΕΡΤ, υπάρχουν ομογενείς οι οποίοι έχουν πληγεί, αλλά δεν υπάρχει αναφορά ούτε για αγνοούμενους, ούτε για άτομα σε άμεσο κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα