Αυστραλία: Και επίσημα σε ύφεση μετά από 30 χρόνια η οικονομία λόγω κορονοϊού

11:39 2/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Η Αυστραλία βρίσκεται επίσημα αντιμέτωπη με την πρώτη της ύφεση για σχεδόν τρεις δεκαετίες, με τους αριθμούς του ΑΕΠ του τριμήνου του Ιουνίου να δείχνουν ότι η οικονομία υποχώρησε κατά 7% – η χειρότερη πτώση – ρεκόρ και ελαφρώς χειρότερη από ό,τι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Οι αριθμοί του Γραφείου Στατιστικής που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν επίσης πτώση 0,3% για το τρίμηνο του Μαρτίου,

που σημαίνει ότι η οικονομία της Αυστραλίας έχει υποχωρήσει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, στοιχείο που αποτελεί κοινά παραδεκτό ορισμό πως βρίσκεται και επίσημα σε ύφεση.  Είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από το 1991.

Η τριμηνιαία μείωση του ΑΕΠ ήταν επίσης τρεις φορές χειρότερη από την προηγούμενη μεγαλύτερη πτώση του 2% που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 1974.

Η πτώση ρεκόρ στην οικονομική δραστηριότητα οφείλεται κυρίως στο πλήγμα που δέχθηκε ο ιδιωτικός τομέας της χώρας, μεγάλο μέρος του οποίου έκλεισε ή περιόρισε δραματικά τη δραστηριότητα λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.

Η ιδιωτική ζήτηση απέσπασε 7,9 εκατοστιαίες μονάδες από την οικονομία, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα και οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες πρόσθεσαν 1 και 0,6 εκατοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

«Όπως αναμενόταν, οι κρατικές δαπάνες και οι καθαρές εξαγωγές παρείχαν υποστήριξη στην οικονομία, αλλά αυτό δεν μπορούσε να καλύψει την κατάρρευση της ζήτησης του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε η Sarah Hunter από την BIS Oxford Economics.

Η μεγαλύτερη πτώση των ιδιωτικών δαπανών προήλθε από την τεράστια πτώση των δαπανών των νοικοκυριών κατά 12,1%, που οδήγησε επίσης σε πτώση των δαπανών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κατά 17,6%, καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν εντός του τριμήνου εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Η στέγαση και το ο τομέας της σίτισης ήταν μακράν οι τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο , με παραγωγή μειωμένη κατά 39% τους τρεις πρώτους μήνες, έως τις 30 Ιουνίου.

Και ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι τις οικονομικές συνέπειες, ο Δείκτης Κερδών του Επιμελητηρίου που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα έδειξε άνοδο 15%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εκτεταμένο πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων όπως το «JobKeeper» και η βοήθεια για τις ταμειακές ροές.

Ενώ οι εργαζόμενοι υπέφεραν τις συνέπειες, κοινωνικές ομάδες που ήταν ήδη εκτός εργασίας επωφελήθηκαν, τουλάχιστον προσωρινά, με τη μορφή αυξημένων κρατικών πληρωμών.

Την ίδια ώρα η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε αύξηση 2,2 τοις εκατό στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών, με τις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας να αυξάνουν κατά 41,6%

Όπως επισήμανε στο δίκτυο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ABC o οικονομολόγος Callam Pickering, αυτός ο αριθμός έδειξε ότι η κυβερνητική υποστήριξη ήταν αυτό που εμπόδιζε μια ακόμη πιο καταστροφική ύφεση.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Τζός Φραιντεμπεργκ παραδέχθηκε τον οικονομικό αντίκτυπο της «ύφεσης που προκαλείται από το COVID-19» υποστήριξε όμως ότι η κυβέρνηση βοηθά τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν.

«Έχουμε κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε το πλήγμα για την αυστραλιανή κοινότητα από το COVID-19″, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης Τζιμ Χάλμερς δήλωσε ότι ανησυχεί πως πολλοί από αυτούς που λαμβάνουν κρατική υποστήριξη θα βασίζονται σε αυτό για πολλά χρόνια.

«Ο μεγάλος φόβος μας για την οικονομία είναι ότι αυτή η αύξηση της ανεργίας συγκεντρώνεται από γενιά σε γενιά, θυσιάζοντας μια ολόκληρη γενιά Αυστραλών εργαζομένων», είπε.

Με τις κρατικές πληρωμές να αυξάνουν τα εισοδήματα και με λιγότερους τρόπους να ξοδευτούν λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις καθώς και τους οικονομικούς φόβους από την πανδημία, τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν περίπου 20 δολάρια για κάθε 100 που έλαβαν, μια μεγάλη αύξηση συγκριτικά με τα 6 δολάρια που ήταν ο δείκτης αποταμίευσης των νοικοκυριών στις αρχές του έτους.

Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης σε σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με την Capital Economics.

Δίνει στους ανθρώπους «ένα σημαντικό απόθεμα για να ανταπεξέλθουν το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο Andrew Hanlan του τραπεζιτικού ομίλου Westpac.

Αν και αυτή μπορεί να είναι η χειρότερη ύφεση της Αυστραλίας, δεν είναι τόσο κακή όσο η ύφεση που σημειώθηκε σε χώρες που υπέστησαν χειρότερα κρούσματα ιών κορονοϊού.

Η οικονομολόγος της Deloitte Access Economics, Sheraan Underwood, σημείωσε ότι μόνο λίγες χώρες είδαν μικρότερη πτώση του ΑΕΠ από την Αυστραλία και ήταν γενικά εκείνες όπου ο ιός ήταν ακόμη πιο ελεγχόμενος.

«Η υποκείμενη εξίσωση είναι απλή», παρατήρησε ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία κατά του ιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία στην προστασία των οικονομιών από την πανδημία».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα