Αχ. Μπέος: Συναινετικά ή μη, το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου θα περάσει στο Δήμο Βόλου

00:05 27/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Συναινετική λύση αναζητά ο Δήμος Βόλου ώστε το οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου που προορίζεται για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου να επανέλθει στην κατοχή του από το Πανεπιστήμιο στο οποίο είχε παραχωρηθεί πριν χρόνια, για την κατασκευή εκεί, φοιτητικών εστιών.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή (26-1-2021) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, κατά το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανατροπή της σύμβασης πώλησης, λόγω πλήρωσης διαλυτικής αίρεσης – αυτοδίκαιη επιστροφή της κυριότητας του πωληθέντος ακινήτου

στο Δήμο Βόλου. Κατά τη διάρκειας της συζήτησης δε, και απαντώντας σε επισημάνσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, για τα σοβαρά εμπόδια που υπάρχουν, ώστε να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του επίμαχου οικοπέδου, ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος ήταν κατηγορηματικός ότι «είτε με συναινετική λύση, είτε όχι, το οικόπεδο θα περάσει στο Δήμο».

Όπως είχε πει ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες,  στο συμβόλαιο υπάρχει διαλυτική αίρεση για το οικόπεδο, στο πλαίσιο της οποίας, αφού δεν αξιοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο εντός του χρονικού ορίου που οριζόταν, επιστρέφει στο Δήμο.

«Πρέπει το Πανεπιστήμιο κι ο Δήμος να συμβαδίζουν για κοινά θέματα κι αν χρειαστούν οικόπεδο θα δώσουμε άλλο» τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η πρόταση για το εν λόγω οικόπεδο περιλαμβάνεται στο φάκελο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η Διϋπουργική Επιτροπή που συνεδριάζει την άλλη Πέμπτη θα αποφασίσει, βάσει της πρότασης αυτής, για τη χρηματοδότηση του Δικαστικού Μεγάρου.

Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι το Δικαστικό Μέγαρο πρέπει να φύγει από το κέντρο της πόλης και να γίνει ένα κτίριο ευρωπαϊκών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, Απ. Παπαδούλης διατύπωσε την άποψη ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις Δήμου – Πανεπιστημίου, κάτι που ο Δήμος δεν πρέπει να επιδιώξει, αλλά αντιθέτως, πρέπει να συμβάλλει ώστε να βρεθεί συναινετική λύση.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, όπως δήλωσε η επικεφαλής της, Νάνσυ Καπούλα, θα εξουσιοδοτήσει το Δήμο να χειριστεί, με την επιφύλαξη της νόμιμης διαδικασίας και της διερεύνησης και εναλλακτικής λύσης, καθώς οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες, όπως είπε.

Για «πρόταση πανικού, με σκοτεινές πτυχές» έκανε λόγο ο επικεφαλής της α΄ελάσσονος μειοψηφίας, Ιασ. Αποστολάκης, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή αδιαφόρησε για το θέμα του οικοπέδου και δεν είχε πρόταση. Όπως είπε,  δεν υπάρχει εκτίμηση για την αξία του οικοπέδου και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν προθεσμίες. Για αυτό, πρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικές προτάσεις, για συγκεκριμένα οικόπεδα.

Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος τον χαρακτήρισε «εγκάθετο», ενώ υπενθύμισε ότι το οικόπεδο, που είχε επιλεγεί αρχικά ήταν προσημειωμένο στο σχέδιο πόλης για Δικαστικό Μέγαρο και αφορούσε περιουσιακό στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είχε παραχωρηθεί στην Ελληνική Προστασία Ανηλίκων, η οποία αντέδρασε. Η δεύτερη λύση που υπήρχε – όπως είπε – ήταν να φύγουν οι φυλακές από εκεί που βρίσκονται, και στο χώρο τους να ανεγερθεί το Δικαστικό Μέγαρο.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Ριζόπουλος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για τραγέλαφο, επισημαίνοντας ότι ενώ υπάρχουν οικόπεδα, η παράταξη αντιδρά, προσθέτοντας πως το Δικαστικό Μέγαρο που θα ανεγερθεί, θα το εκμεταλλεύεται ιδιώτης και θα κοστίσει 2,5 φορές παραπάνω από το κανονικό.

 

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα