Α. Σαμαράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η συμφωνία με την Cosco και την HP

19:33 1/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής εταιρείας COSCO και της αμερικανικής εταιρείας Hewlett Packard για τη μεταφορά των προϊόντων της δεύτερης στη νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπης μέσω του λιμανιού του Πειραιά
και του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


«Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για όλα την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα με τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το Θριάσιο ολοκληρώνει στρατηγικά δίκτυα και υποδομές που απελευθερώνουν επενδύσεις.

«Δίνουμε το δικαίωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στις δύσκολες αυτές ώρες που πρέπει να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της COSCO, τόνισε πως ανάλογες επενδύσεις δίνουν μια νέα δυναμική εδραιώνουν τον Πειραιά στο διεθνή χάρτη.

«Τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τον τόπο μας και αντιμετωπίζουν την ανεργία, που παραμένει προτεραιότητα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ανεργία, μόνο δυναμικές συνεργασίες, που δίνουν ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας κυρίως στους νέους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την εγκατάσταση στον Πειραιά του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Με τη συμφωνία αναμένεται να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό κράτος, ενώ αναμένεται και αύξηση του τοπικού φορτίου κατά 50% στο λιμάνι του Πειραιά.

Σφοδρή κριτική άσκησε ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας σε ανακοίνωσή του την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η COSCO και η Hewlett-Packard αποκομίζουν κέρδη χρόνου και χρήματος και ευνοούνται με νέες φοροαπαλλαγές, ενώ ο ΟΛΠ και το ελληνικό κράτος εισπράττουν ψίχουλα, και το δημοσίου συμφέροντος ΟΣΕ που έχει κάνει την επένδυση και όντως έχει προσδοκία σημαντικών κερδών, σύντομα ιδιωτικοποιείται.

Όσο για την θρυλούμενη αύξηση θέσεων εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι θα αποδειχθεί μαγική εικόνα, καθώς η αισιοδοξία που προκύπτει από τη σχετική πρωθυπουργική δήλωση, δεν τεκμηριώνεται από τα πραγματικά δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία.

«Κατά τη συνήθη πρακτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά μία ακόμα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και ονειρεύεται κρατικοποιήσεις και δημεύσεις τύπου Βόρειας Κορέας. Είναι σαφές πως για την Κουμουνδούρου "λεφτά υπάρχουν", αρκεί να μην είναι σε ευρώ. Θα τα προτιμούσαν σε δραχμές ή έστω σε βορειοκορεάτικα γουόν», απάντησε η ΝΔ.

«Η επιχειρηματική κινεζοαμερικανική συμφωνία στηρίζει τα σχέδια της ελληνικής άρχουσας τάξης για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ελληνική κυβέρνηση θα φορτώσει με νέες θυσίες το λαό. Απειλούνται με νέα μέτρα οι εργατοϋπάλληλοι στην ευρύτερη περιοχή το λιμανιού του Πειραιά και οι αυτοαπασχολούμενοι με κλείσιμο μαγαζιών», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σχετική είδηση: Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία COSCO - Hewlett Packard

Keywords
Τυχαία Θέματα