Tα μνημεία «ζωντανεύουν» στα κινητά μας και αυτοπαρουσιάζονται

12:56 22/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πώς θα σας φαινόταν αν ένας άψυχος ζωγραφικός πίνακας ή ένα γλυπτό σε ένα μουσείο άρχιζε να σας «μιλά»; Μια καινοτόμος εφαρμογή του ΤΕΙ ηλεκτρονικής μηχανικής της Αθήνας «ζωντανεύει» άψυχα αντικείμενα και τους δίνει οντότητα. Μέσω διαδικτύου ο χρήστης κινητού τηλεφώνου που βρίσκεται μπροστά ή κοντά στο γλυπτό, τον πίνακα κλπ αρχίζει να λαμβάνει πληροφορίες για αυτό στο τηλέφωνό του.
Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή λειτουργεί ήδη στα Τρίκαλα,

όπου έχουν τοποθετηθεί ασύρματοι πομποί (beacons) σε 5 σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (Ασκληπιείο, Κεντρική Πεζογέφυρα, Παλαιές Φυλακές, Φρούριο, Τζαμί).

Ο Γιώργος Χλούπης, καθηγητής στο τμήμα, και οι συνεργάτες του έφτιαξαν αυτή την εφαρμογή η οποία μπορεί να έχει κι άλλες χρήσεις εκτός απο την τουριστική προβολή μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο κ.Χλούπης εξηγεί: «Εκτός από την αυτοπαρουσιάση των μνημείων, μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις. Π.χ μια λακούβα στο δρόμο μπορεί εγκαίρως να προειδοποιεί τον οδηγό στο κινητό ότι είναι στα 100 μέτρα για να προσέξει.Ή να εφαρμοστεί σε συστήματα ασφάλειας για την είσοδο και εξόδο των επισκεπτών σε ένα κτίριο. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων» (internet of things). Ως το 2025 εκτιμάται ότι εκατομμύρια συσκευές θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο και να αποκτούν ψηφιακή αντότητα.»

Τα beacons , ασύρματοι πομποί που μοιάζουν με ταμπελάκια και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό (30 ευρώ μαζί με τις μπαταρίες) και έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 9 μήνες, τοποθετούνται στα σημεία που μας ενδιαφέρουν. Αυτά εκπέμπουν ένα κωδικό. Τα smartphones ( android και ΙOS) λαμβάνουν αυτόν τον κωδικό και με μια εφαρμογή που πρέπει να έχει «κατεβάσει» ο χρήστης στο κινητό του, αρχίζουν να ρέουν οι πληροφορίες για το σημείο (μνημείο κλπ).

«Η πιλοτική εφαρμογή στα Τρικάλα έχει εμβέλεια 100μ, δουλεύουμε στο εργαστήριο να την επεκτείνουμε στα 400μ, όπως και να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Στα Τρίκαλα κάνουμε την πρώτη εφαρμογή, επειδή εκεί βρήκαμε τα πιο ευήκοα ώτα. Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δήμητρη Παπαστεργίου και αμέσως ξεκίνησε η συνεργασία μας.» τονίζει ο κ.Χλούπης.

Ο Γιώργος Χλούπης κάλεσε μέσω της ΕΡΤ Λάρισας κάθε ενδιαφερόμενο, δήμο, επιχείρηση κλπ, να στρέψει το βλέμμα του στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και να αρχίσει συνεργασίες που έχουν θα έχουν άμεση εφαρμογή στη λειτουργία και την καθημερινότητά τους. «Είναι κρίμα» είπε «να έχουμε τόσο καλούς ερευνητές εδώ στην Ελλάδα με σπουδαίο έργο και να μένει η δουλειά τους αναξιοποίητη.»

Keywords
Τυχαία Θέματα